To je to što me zanima!

Prva vinarija u Zagrebu oaza je za ljubitelje vrhunskih vina

Na spoju Zagreba i Velike Gorice na prekrasnom imanju na adresi Hrašće 40 otvorena je vinarija IURIS. Elegantna i moderna zgrada savršeno uklopljena u eksterijer, već na prvi pogled poziva na istraživanje
Vidi originalni članak

Vrata ćete lako otvoriti, u rukama će vam se naći  čaša za kušanje i dobrodošlica u vinariju tri domaćina. Mario Jurašić, vlasnik je vinarije, Domagoj Klasiček, glavni je enolog, a Tin Hudolin, treći partner u vinariji, zaslužan za izgled etiketa vina i vizualni identitet branda.

Otvaranje prve vinarije u Zagrebu, posebne zbog vinskog podruma i wine bara u Zagrebu došlo je kao nastavak uspješnog poslovanja Vinarije Iuris. Godinama je na ovom mjestu bilo skladište, da bi korak po korak na djedovini Marija Jurašića niknula poslovna zgrada u Hraščanskoj ulici 40. U njoj se tako danas nalazi vinski shop, punionica vina, logističko sjedište te veliki ukopani podrum za odležavanje vina i pjenušaca osmišljen kako bi ljubiteljima vina omogućio sveobuhvatan doživljaj vinarije. Uz degustacije i prodaju, otvoren je i vinski bar s ponudom finih zalogaja (svakako kušajte Turopoljsku platu), što će dodatno obogatiti iskustvo posjetitelja.

- Vinarija je izrasla iz suradnje s vinogradarima u Erdutu, Iloku i Dalmaciji - Ravnim kotarima, s naglaskom na Podunavlje gdje obitelj našeg enologa posjeduje 20 ha vlastitih vinograda. S godišnjom proizvodnjom preko 200.000 boca, Vinarija Iuris postala je ozbiljan igrač na vinskoj sceni Hrvatske, ali je zadržala karakter boutique proizvođača s osebujnim i kvalitetnim vinima" - kaže nam Jurašić dajući odgovor na pitanje kako je vinarija dobila ime.

Objašnjenje je logično - "Iuris" dolazi od latinske riječi koja znači "pravo" što vinariji daje simboliku pravednosti, ali i poveznicu s profesijom iz koje dolazi obitelj glavnog enologa, Domagoja Klasičeka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Posjet ovom 'vinskom carstvu je jedinstveno iskustvo - naoko moderna zgrada s terasom s koje puca pogled na Turopolje i Zagreb na poseban je način objedinila moderno i tradicionalno. Za to je zaslužan dizajner interijera Alan Stanković koji je u prostor lijepo uklopio elemente Turopolja dodajući moderno dizajnirane oblike i rješenja  koja svakom posjetitelju pružaju osjećaj ugode. Posebno je, kako kaže, ponosan na modularne stolove i uslužni otok gdje sommelier može lako i neposredno komunicirati s gostima. Modularni stolovi ugodnih boja omogućuju stvaranje različitog izgleda vinarije ovisno o potrebama posjetitelja. Na ovom se mjestu mogu proslaviti rođendani, djevojačka večer, ali i samo izaći vikendom. U procesu stvaranja interijera korišteni su tradicionalni materijali poput hrastovine, pruća i jasena što prostoru pruža ugodan osjećaj doma.  Stepenicama ili liftom možete se spustiti podrum u kojem će vas u vođenoj turi dočekati glavni enolog brenda Domagoj Klasiček.

HRANA ZA MOZAK Kako hrana utječe na pamćenje

"Dobro došli u 'moje' carstvo. Mjesto gdje pričamo priču o spoju prirode i čovjeka, ali i našoj privilegiji da dijete vinove loze, grožđe beremo i pretvorim u vino" - s posebnom je strasti počeo priču Klasiček. U ugodnoj degustacijskoj turi tako ćete saznati sve o rastu Vinarije Iuris. O seriji "Biciklisti" s kojom je priča počela i u čijem je fokusu simpatična linija kupaža sorti, prisutna u svim većim trgovačkim lancima. Rosé Rosalia, jedno od najboljih vina u ponudi, i osobno je važno Domagoju Klasičeku jer nosi ime po njegovoj majci. Vinarija je ponosna i na liniju odležalih premium vina, Tempera Cuvée te Tempera fume blanc,  Sauvignon Blanc SALTWATER i Cabernet Sauvignon SALTWATER čine liniju mineralnih vina od  loza  koje rastu nad ostacima Panonskog mora -SALTWATER.

KELJ, CRVENI LUK... Uvrstite ih u svoju prehranu: 13 zdravih alternativa teškoj hrani

- S ponosom ističemo da je ovo prva vinarija u Zagrebu, smještena na samo 20ak minuta od središta grada, te 10 ak minuta od Zračne luke Zagreb. Izgradnja novog poslovno logističkog centra i vinarije započela je 2022. godine, nakon godine planiranja i pripreme projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije te vlastitim i kreditnim sredstvima; ukupne vrijednosti više od 2 milijuna eura - kažu domaćini.

PET RAZLOGA Evo zašto biste trebali jesti više tikvica: Najzdravija je kora

Vinarija je već u prvom tjednu od otvaranja izazvala divljenje ljubitelja vinske kapljice ali i svih onih koji vole kvalitetne i sadržajne izlaske. Kako bi obogatili ponudu eno gastro doživljaja na spoju Zagreba i Velike Gorice u IURIS-u su najavili i bogatu jesen - u najavi su promociju novih berbi, vođene degustacije kroz kušaonicu i podrum, brojni vikend programi gdje će mjesto okupljanja biti  divno uređen vinski bar. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare