To je to što me zanima!

Prva pomoć kod temperature: Treba ju skidati nakon 38,4°C...

Sve više od 40 stupnjeva predstavlja stanje zbog kojeg treba pozvati Hitnu pomoć. Ako se javi temperatura niža od 38,4 stupnja ne treba odmah piti lijek za njezino snižavanje, ako se inače ne osjećate loše
Vidi originalni članak

Hladniji dani i visoka vlaga u zraku pogoduju virusima pa je sve više onih koji su prehlađeni. Kihanje, kašalj, pojačano curenje nosa i začepljeni nos najčešći su simptomi, a može se pojaviti i blago povišena temperatura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Povišenu temperaturu ne trebamo liječiti odmah čim se pojavi. Ona je znak da se tijelo bori protiv bolesti i najčešće će proći sama - kaže dr. med. Dragan Soldo, obiteljski liječnik iz novozagrebačkog naselja Dugave.

Dr. med. Dragan Soldo

Tako, ako se javi temperatura niža od 38,4 stupnja ne treba odmah piti lijek za njezino snižavanje, ako se inače ne osjećate loše. Radije se malo razodjenite, kako bi se tijelo lakše prirodno hladilo, savjetuje liječnik.

- Tek ako temperatura prelazi 38,5 stupnjeva i ne pada neko vrijeme, odnosno ako i s nešto nižim vrijednostima temperature imate glavobolju i osjećate se fizički loše, treba popiti neki antipiretik - savjetuje liječnik.

SVIMA SE DEŠAVA Osam razloga zašto ste stalno umorni i trikovi kako si pomoći

Ako nema drugih simptoma osim temperature, najbolje je izabrati lijek na bazi paracetamola, dok u slučaju glavobolje, umora i boli u mišićima i kostima možemo izabrati lijek na bazi ibuprofena, koji djeluje protuupalno i ublažit će simptome.

Temperatura između 38 i 39 stupnjeva općenito je znak da se organizam bori protiv bolesti i može potrajati ili se ponavljati i do pet dana, što se smatra normalnim tijekom bolesti. Ipak, ako potraje dulje, moguće je znak upalnih procesa u organizmu pa se treba posavjetovati s liječnikom.

- Kad se temperatura digne iznad 39,5 stupnjeva, to smatramo visokom temperaturom. U tom slučaju dobro je odmah započeti sa spuštanjem temperature. Otuširajte se i obavezno popijte lijek za snižavanje temperature - kaže liječnik.

Po potrebi, lijek se može popiti i od 3 do 4 puta na dan, prema uputama koje smo dobili od liječnika ili ljekarnika.

Poseban oprez savjetuje se s djecom. Lijekovi nisu potrebni sve do 38 stupnjeva ako je dijete koje ima temperaturu dobro, ima apetit i želju za igrom. U tom slučaju dovoljno je razodjenuti dijete ili ga rashladiti tušem čija temperatura odgovara temperaturi tijela. S druge strane, i kod nižih temperatura treba reagirati ako je dijete bezvoljno i nema apetita.

PRIPREMITE SE Ovo su posljedice pomicanja sata na organizam i zdravlje: Duže spavanje nije nužno bolje

Ako visoka temperatura kod djeteta potraje, a posebno ako ne prolazi nakon što ste mu dali lijek, obavezno se javite liječniku.

SAVJETUJE NUTRICIONISTICA Super protiv nadutosti: Ključne namirnice koje trebate jesti više

S visokom temperaturom općenito treba biti na oprezu. Sve više od 40 stupnjeva predstavlja stanje zbog kojeg treba pozvati Hitnu pomoć, jer i ako relativno kratko traje može dovesti do oštećenja niza organa, upozorava liječnik.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Maderfaker 23.10.2024.

    Jel to doktor google savjetuje? 🤣

  • H E L L Raiser 23.10.2024.

    Čekamo da nam dr. Krivoudi kaže kada se i da li se uopće treba skidati temperatura i kojim prirodnim pripravcima to možemo napraviti 😳🙄

Komentiraj...
Vidi sve komentare