Ako prvi put jedete sushi, ili želite naučiti kako sushi jedu Japanci već stoljećima, zaboravite na klasični pribor za jelo. Jedenje sushija s vilicom i nožem smanjuje doživljaj hrane, ali i kulture kojoj je čovjek izložen.
U japanskim restoranima obično postoji tri tipa narudžbe:
- o-konomi - gost sam bira koji će tip sushija jesti
- o-makase - gost prepušta izbor kuharu
- o-kimari - gost bira s jelovnika na kojem se već nalaze različite kombinacije sushija
Prije dolaska hrane većina restorana će vam ponuditi o-shibori - vrući ili hladni mokri ručnik s kojma treba obrisati ruke.
Kad hrana stigne na stol, uz sushi će stići i umaci - najčešće od soje, đumbira i miješani umak od više vrsta začina.
Pravilan način jedenja sushija:
- U posudicu koja je došla sa sushijem treba staviti malu količinu željenog umaka
- Sushi se s tanjura uzima i jede s tri prsta
- Zatim se sushi okreće kako bi se u umak umočio dio na kojem je riba, a ne riža
- Nemojte previše umakati jer ćete osjetiti samo okus soje ili nekog drugog umaka, a ne samog sushija i svih sastojaka koje ima u sebi
- Sushi se jede u jednom zalogaju na način da se stavi u usta s ribom okrenutom prema dolje - direktno na jezik kako bi osjetili što više okusa sushija
- Nakon zalogaja prsti se čiste na ručniku o-shiboriju
- U japanskoj kulturi dvije stvari se smatraju nepristojnima, čak i tabuom: sushi se ne umače u umake sa strane riže i ne smije se predugo ostaviti na tanjuru
Detaljne upute o pravilnom jedenju sushija pogledajte u videu:
Ako ste ljubitelj ljutoga, uvijek možete naručiti dodatni wasabi (koji se originalno nalazi između ribe i riže) i staviti ga na riblji dio sushija. Wasabi nemojte stavljati u umake.