Nakon 50. godine tijelo nam ubrzano počinje gubiti mišićnu masu. Zbog toga je važno nadoknaditi taj gubitak vježbanjem, ali i većim unosom proteina, kaže glasnogovornica američke akademije za nutricionizam Isabel Maples.
- Proteini nisu važni samo za izgradnju, nego i zadržavanje mišićne mase, a to je česti problem kod starije populacije. A mišići su važni jer omogućuju bolju ravnotežu i pokretljivost te čuvaju od padova - objašnjava nutricionistica Maples.
Posljednjih godina su proteinske dijete pravi hit među svim generacijama, no stručnjaci ističu kako povećani unos protein kod mlađih i ljudi srednje dobi nije nužan, dapače, može izazvati i zdravstvene probleme. No kod ljudi starije dobi upravo je obrnuto - većina populacije, procjenjuju američki znanstvenici, nakon 50. ne unosi dovoljno proteina.
Iako dnevne doze ovise o svakom osobno, primjerice, o fizičkoj aktivnosti, eventualnim oboljenjima i slično, preporučuje se konzumirati oko 0,7 grama proteina po kilogramu tjelesne mase.
Rasporedite kroz dan
Dobri izvori proteina u prehrani su meso (ali ne pretjerujte s crvenim, radije birajte ribu i piletinu), kao i jaja, mliječni proizvodi, grahorice te orašasti plodovi.
Dobro je rasporediti unos proteina kroz dan, od jaja za doručak, preko ribljeg ručka pa do šake oraha za užinu ili večeru. Za bilo kakve dodatke svakako se trebate savjetovati s liječnikom.
Ispucani nokti
A šest je simptoma koji pokazuju da vam možda nedostaje proteina. Za početak pad imuniteta, češće prehlade i upale.
- Proteini održavaju redovne funkcije tijela, reguliraju hormone i održavaju razinu leukocita koji se bore protiv infekcija - ističe Isabel Maples.
Obratite pažnju i ako vam otiču zglobovi, ako ste umorni i letargični, koža vam je suha i blijeda, a nokti ispucani. Jedan od ozbiljnijih simptoma je i nagli gubitak tjelesne mase, što može biti opasno, jer ljudi tad postaju slabiji i skloniji padovima.
Dobri izvori proteina:
- Piletina i puretina
- Riba
- Niskomasni sirevi poput zrnatog ili mozzarelle
- Krta svinjetina
- Krta junetina i teletina
- Tofu
- Grah
- Jaja
- Jogurt, mlijeko i sojino mlijeko
- Orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice