Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim nutrijentima, sirutku vrijedi uvrstiti i u kvalitetnu redukcijsku dijetu te kao pomoć u održavanju vitke linije. Prema istraživanjima, proteini sirutke povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi, kaže mag. nutr. Sandra Krstev Barać te dodaje kako su uvjerljivo najveći potrošači sirutke, i to one u prahu, sportaši.
- Kao dodatak prehrani, sirutka se koristi za povećanje mišićne mase i oporavak tkiva nakon tjelovježbe. Brojne studije pokazuju da uzimanje sirutke u obliku dodatka prehrani u kombinaciji s vježbama snage povećava mišićnu masu. Pritom se kao optimalna doza pokazala ona od 1,2 do 1,5 grama proteina sirutke po kilogramu tjelesne mase - kaže Krstev Barać i dodaje kako su ova saznanja dovela do velike komercijalizacije sirutke te su razvijena tri osnovna tipa proteina sirutke: koncentrat, izolat i hidrolizat.
Uzimanje sirutke u obliku dodatka prehrani u kombinaciji s vježbama snage povećava mišićnu masu.
- Koncentrat proteina sirutke sadrži male količine masti i laktoze, odnosno mliječnog šećera, a sam sadržaj proteina varira između 30 i 90 posto - kaže Krstev Barać i objašnjava kako je izolat proteina dodatno procesiran u odnosu na koncentrat kako bi se uklonile sve masti i laktoza te uobičajeno sadrži barem 90 posto proteina.
Hidrolizat proteina sirutke podvrgnut je djelomičnoj hidrolizi - procesu nužnom za tjelesnu apsorpciju proteina. Samim time, hidrolizat ne prolazi potpuni proces probave pa ima i najbrže djelovanje.