To je to što me zanima!

Protein iz mlijeka gradi mišiće - sirutku popijte prije treninga

Brojna istraživanja pokazuju da može ubrzati metabolizam, a time i mršavljenje ako se konzumira do jedan sat prije i unutar jednog sata nakon vježbanja
Vidi originalni članak

Kod većih fizičkih napora kao što je vježbanje, tijelo pomalo gubi sposobnost proizvodnje aminokiselina potrebnih za proizvodnju energije, jačanje imunološkog sustava i izgradnju mišića. Odličan izvor tih aminokiselina je protein sirutke, koji, među ostalim, pomaže povećanju mišićne mase, dok brojna istraživanja pokazuju da može ubrzati metabolizam, a time i mršavljenje ako se konzumira do jedan sat prije i unutar jednog sata nakon vježbanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istraživači u Minnesoti ispitanicima su smanjili obroke za 500 kalorija tijekom 12 tjedana, pri čemu su neki uzimali protein sirutke, a ostali placebo napitak. Skupina koja je konzumirala sirutku izgubila je znatno više tjelesne masti. Postoje tri osnovna tipa proteina sirutke: koncentrat, izolat i hidrolizat.

ODLIČNA VJEŽBA 'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'

Koncentrat sadrži male količine masti i laktoze, a sadržaj proteina varira između 30 i 90%. Izolat proteina je dodatno procesiran u odnosu na koncentrat, kako bi se uklonile masti i laktoza, te uobičajeno sadrži barem 90% proteina. Hidrolizat je podvrgnut djelomičnoj hidrolizi i najbrže djeluje. 

Sirutka nastaje prilikom proizvodnje sira

Nakon što se mlijeko zgruša i izdvoji mliječna bjelančevina kazein te većina mliječne masti. Time vrijedni nutrijenti topivi u vodi prelaze iz mlijeka u sirutku, a ona se osiromašuje kalorijama, pa 100 ml sirutke ima tek 24 kcal. Općenito, preporučuje se oko 0,5 grama visokokvalitetnih proteina po kilogramu tjelesne mase, što je u prosjeku od 40 do 70 grama dnevno, dok oni koji intenzivno vježbaju količinu trebaju uvećati za 25 posto. Za bolji okus, sirutki možete dodati sok od grejpa.

IZDRŽAJ ZA SNAGU U formi do ljeta: Bočni plank troši više kalorija od običnog

Uvijek je bolje izabrati skuplje i kvalitetnije proizvode poput koncentrata koji sadrži glutamylcysteine. Ta sirutka se dobiva od nepasteriziranog mlijeka od krave hranjene travom. Ne sadrži hormone, kemikalije i šećere.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mars7 09.05.2024.

    mlijeko jaca kosti

Komentiraj...
Vidi sve komentare