Sušene namirnice obično su skupe, no i sami možete konzervirati zimnicu najstarijom i najjednostavnijom metodom. Za to treba osigurati dovoljno topline da se izvuče vlaga, ali opet ne smije biti prevruće da se ne bi kuhala - između 30 i 70°C. Važno je i da nema vlage u zraku. To pospješuje povjetarac, odnosno ventilacija. Kad god je moguće, prednost dajte sušenju na suncu jer će hrana tako zadržati sve hranjive vrijednosti.
Preduvjet za to su tri, četiri sunčana dana s temperaturom iznad 30°C te niskom vlagom pa kad niste sigurni da će vas vrijeme poslužiti, razmislite o drugim metodama. Sušenje u pećnici može biti vrlo komplicirano jer treba osigurati temperaturu između 40 i 60°C te dobru ventilaciju. Kod pećnica bez unutarnje ventilacije morat ćete povremeno otvarati vratašca. Kako kod niskih temperatura hrana obično zadržava višu prehrambenu vrijednost, valja sušiti na nižim temperaturama, a to traje dugo pa je ta metoda energetski najneisplativija.
Treća, najbrža i najučinkovitija, mogućnost je dehidrator - aparat za sušenje hrane. Osigurava dovoljno niske temperature da se zadrži hranjiva vrijednost hrane koju sušite i bit će isplativije. Većinu voća i povrća prije sušenja trebate obraditi blanširanjem ili uranjanjem. Blanširanje podrazumijeva kratko uranjanje hrane u kipuću vodu ili paru kako bi se zaustavilo kvarenje, a ujedno skraćuje vrijeme sušenja. Uranjanjem se sprečava tamnjenje voća kao što su jabuke, banane, breskve, kruške i slično.
Morate nabaviti vitamin C ili limunsku kiselinu. Uranjanjem narezanog voća u mješavinu kristala askorbinske kiseline i vode (omjer je žličica kristala na šalicu vode) ili uranjanjem u sok od limuna ili naranče od tri do pet min spriječit ćete da voće potamni.
Ogulite, uklonite koštice, narežite
Sve voće i povrće ogulite ili iščetkajte oštrom četkicom, uklonite sjemenke ili koštice pa narežite. Primjerice - jabuku i ananas režite na krugove od pola centimetra, marelice, šljive i trešnje prepolovite, a breskve narežite na kriške.
Blanširanje voća i povrća kao priprema za sušenje
U lonac u koji stane cjedilo natočite vodu i pustite da zavrije. U cjediljku stavite voće ili povrće, ne više od dva cm dubine, te stavite na lonac tako da para prolazi oko njega. Poklopite dok se ne zagrije, izvadite cjedilo pa stavite u hladnu vodu. Dobro ocijedite i stavite namirnice na dasku za sušenje.
Nakon sušenja može se čuvati u hladnjaku
Suhe namirnice mogu zadržati kvalitetu i do godinu dana. Hladnije temperature skladištenja jamče dulji rok trajanja pa suhu hranu slobodno držite i u hladnjaku. Kada otvorite staklenku ili kutiju, nastojte potrošiti hranu što prije, odnosno redovito provjeravajte.
Blanširanje i sušenje nekih vrsta povrća
- Povrće: Repa
- Blanširanje - način (vrijeme): kuhati prije kuhanja
- Vrijeme sušenja: 3,5 -5 h
- Povrće: Mrkva
- Blanširanje - način (vrijeme): para (3-3,5 min); voda (3,5 min)
- Vrijeme sušenja: 3,5 h; 3,5 h
- Povrće: Kukuruz
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 6-8 h
- Povrće: Češnjak
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 6-8 h
- Povrće: Hren
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 4-10 h
- Povrće: Gljive
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 8-10
- Povrće: Bamija
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 8-10
- Povrće: Luk
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 3-6 h
- Povrće: Peršin
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 1-2 h
- Povrće: Grašak
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno (3 min); voda (2 min)
- Vrijeme sušenja: 8-10 h; 8-10 h
- Povrće: Paprika
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 2,5 - 5 h
- Povrće: Krumpir
- Blanširanje - način (vrijeme): para (6-8 min); voda (5-6 min)
- Vrijeme sušenja: 8-12 h; 8-12 h
- Povrće: Bundeva
- Blanširanje - način (vrijeme): para (2,5-3 min), voda (1 min)
- Vrijeme sušenja: 10-16 h; 10-16 h
Suši se čak i umak
Za uspješno sušenje temperatura bi do podneva trebala dosegnuti 30 stupnjeva, a vlažnost zraka mora biti manja od 60 posto. Kad je vlažno ili kišno vrijeme ili tijekom noći, hranu koju sušite stavite u kuću. Imajte na umu da sva hrana koja se suši na otvorenom prije spremanja mora biti i pasterizirana. Sušite cijelo voće i povrće ili - još bolje - narežite ga na kriške. Posložite ga na čistu drvenu dasku te pokrijte gazom kako bi se zaštitilo od buba i kukaca. Slažite tako da je na jednoj polici samo jedna vrsta voća ili povrća te samo u jednom redu. Brže će se sušiti ako nije izravno na tlu nego na stalku.
Ako je moguće, postavite mali ventilator blizu police na kojoj se hrana suši kako bi cirkulirao zrak. Preokrećite namirnice jedanput na dan i sušite ih dok ne izgube većinu vode - iz voća oko 80, a iz povrća i do 90 posto vlage. Ako sušite u dehidratoru, smjestite ga u prozračnoj i suhoj prostoriji te rasporedite voće ili povrće u jedan red na svaku policu, tako da nema komada koji se dodiruju. Namjestite aparat na 60°C.
Dok je na suncu dovoljno hranu okrenuti jedanput na dan, na višim temperaturama u dehidratoru činite to češće kako bi se što ravnomjernije osušila. Za sušenje u pećnici trebalo bi također održavati temperaturu na 60°C, s tim da ostavite vrata pećnice otvorena, od dva do tri cm. Najbolje je postaviti krpu između vrata. Dobro je i ako možete postaviti ventilator ako bi ispuhao vlagu iz pećnice. No sušenjem možete pripremiti i instant-juhe, umake, čips...
Gljive se lako suše i ‘ožive’, ali samo ako se temeljito očiste
Gljive sadrže oko 90 posto vode pa ih je jednostavno osušiti, kao i rehidrirati. Budite sigurni da ste dobro očistili gljive od svih nečistoća i zemlje te birajte samo najsvježije gljive - moraju biti debele i pune, ne smežurane.
Zdraviji, slasniji i jeftiniji umak gotov za pet minuta
Umak od rajčica osušite i zapakirajte sa sušenim lukom, češnjakom i malo peršina. Prije sušenja uronite rajčice u kipuću vodu, ogulite kožu te narežite na kriške. Tako osušeni umak rehidrirajte s vodom te kuhajte kao i obično.
Na vrućem se brže suši, ali se češće okreće
Osim što ubrzava sušenje, viša temperatura ubija i više bakterija. No previsoka temperatura može sušiti samo voće i povrće na krajevima police. Imajte to na umu kad preokrećete hranu.
Grickalica za djecu kojoj izbijaju zubići
Djeca kojoj izbijaju zubići uživat će u žvakanju kolutova osušene jabuke. To će im pomoći da ih izbijanje zubića manje smeta, a ujedno je i vrlo hranjivo. Dehidrirano voće je odlično i za izlete, putovanja...
Pazite na kalorije i veličinu porcija
Porcije suhog voća ili povrća imaju dvostruko više kalorija od porcije svježeg. Dakle, ako želite pojesti šalicu svježe nasjeckanih jabuka, tome odgovara polovica šalice narezanih sušenih jabuka. Pri pripremi kolača računajte i da je sušeno voće slađe.
Gube se vitamini topivi u vodi
Sušenjem hrane gubi se dio hranjivih tvari - na primjer, vitamin C. No udio vlakana i nakon sušenja je relativno isti, što znači da namirnice koje su inače dobre za probavu i suhe mogu biti vrlo korisne.
Vruća ili hladna pasterizacija
Svi plodovi koji su se sušili na suncu moraju biti pasterizirani. Za vruću pasterizaciju smjestite hranu u plitki pladanj na cm dubine pa zagrijte u pećnici na 70°C oko 30 min. Druga je mogućnost da plodove zamrznete na od –17°C 48 sati.
Blanširanje i sušenje nekih vrsta voća
- Povrće: Jabuka
- Blanširanje - način (vrijeme): para (3-5 min); sirup (10 min)
- Vrijeme sušenja: &-12 h; 6-12 h
- Povrće: Marelica
- Blanširanje - način (vrijeme): para (3-5 min); sirup (10 min)
- Vrijeme sušenja: 24-36 h; 24-36 h
- Povrće: Banane
- Blanširanje - način (vrijeme): para (3-4 min); sirup (10 min)
- Vrijeme sušenja: 8-10 h; 8-10 h
- Povrće: Trešnje/Višnje
- Blanširanje - način (vrijeme): sirup (10 min)
- Vrijeme sušenja: 24-36 h
- Povrće: Smokve
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 6-12 h
- Povrće: Grožđe bez sjemenki
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 12-20 h
- Povrće: Nektarine
- Blanširanje - način (vrijeme): para (8 min); sirup (10 min)
- Vrijeme sušenja: 36-48 h; 36-48 h
- Povrće: Breskve
- Blanširanje - način (vrijeme): para (8 min); sirup (10 min)
- Vrijeme sušenja:36-48 h; 36-48 h
- Povrće: Kruške
- Blanširanje - način (vrijeme): para (6 min); sirup (10 min)
- Vrijeme sušenja: 24-36 h; 24-36 h
- Povrće: Ananas
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 24-36 h
- Povrće: Šljive
- Blanširanje - način (vrijeme): nije potrebno
- Vrijeme sušenja: 24-36 h
Trikovi za sušenje
- Voće može biti umočeno u askorbinsku kiselinu ili limunsku kiselinu umjesto blanširanja.
- Test za suhoću: prerežite voće, ne bi trebalo biti vlažno u središtu. Vrijeme sušenja je procijenjeno za korištenje dehidratora ili za sušenje u pećnici.
- Sušenje cijelih plodova - imajte na umu da rezanje voća na kriške može skratiti vrijeme potrebno za sušenje.