Bogata vitaminima i mineralima, osobito željezom, kopriva je jedna od najzdravijih namirnica i odlična je protiv proljetnog umora. Može se pripremati kao špinat, a odlična je u krem-juhama od krumpira, pitama, kruhu i jelima od piletine. Bere se u proljeće, daleko od zagađenih prometnica, a katkad se može kupiti u trgovinama zdrave hrane. Najbolje je brati samo vrhove (pet-šest gornjih listova), i to prije nego što kopriva procvjeta. Da vas ne bi opekla, nosite rukavice. Prokuhajte je minutu u kipućoj vodi, ocijedite, nasjeckajte i odmah upotrijebite u fritatama, omletima, rižotima, popečcima... Ili je ohladite, stavite u plastične vrećice pa zamrznite.
Pesto od koprive
SASTOJCI: pola vrećice vrhova koprive, 6 listova svježe metvice, češanj češnjaka, 75 g pinjola ili badema, 100 g parmezana, oko 75 ml maslinova ulja, sol, papar
Gumenim rukavicama maknite listove s peteljki kopriva te ih isperite u cjedilu. Prokuhajte ih minutu u vrućoj vodi, dobro ocijedite i istisnite suvišnu tekućinu. U mikseru usitnite suhe sastojke pa polagano dodajte ulje dok ne dobijete željenu gustoću. Kušajte i začinite prema ukusu. Možete upotrijebiti odmah ili čuvati do mjesec dana u hladnjaku. Upotrijebite kao dodatak tjestenini, mesu i ribljim filetima ili kao namaz na domaćem kruhu.
Savijača od kopriva
SASTOJCI: kg mlade koprive, 1/2 kg krumpira, 8 tankih listova za savijaču, 2 dl vrhnja za kuhanje, 100 ml vrhnja, sol
Očistite i operite koprive pa ih prokuhajte u što manje slane vode. Ocijedite, istisnite suvišnu tekućinu te narežite. Skuhajte krumpir i izgnječite ga kao za pire. Pomiješajte krumpir, koprive i vrhnje pa začinite prema ukusu. Stavite dva lista za savijaču jedan na drugi. Po njima rasporedite smjesu od povrća i zarolajte u savijaču. Ponovite s preostalim listovima. Pecite na 180°C. Nakon 15 minuta izvadite, prelijte vrhnjem i pecite još deset minuta.
Francuska pita na domaći način
SASTOJCI: Tijesto: 150 g glatkog brašna, 150 g oštrog brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 125 g maslaca, 15 g naribanog parmezana, 200 g vrhnja; 200 g svježeg sira, 100 g kiselog vrhnja, 150 g mlade koprive, glavica luka, 3 jaja, sol, papar
Pomiješajte suhe sastojke za tijesto. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno. Dodajte vrhnje, zamijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata. Razvaljajte tijesto, utisnite ga u namašćeni kalup i izbockajte vilicom. Pecite 15-20 minuta na 180°C pa izvadite. Operite koprive i uzmite samo listove. Nasjeckajte luk pa kratko popržite. Dodajte koprive te pustite da uvenu i da tekućina ispari. Posolite i popaprite. Pomiješajte sir s vrhnjem, dodajte jaja i posolite. Pomiješajte koprive sa sirom te rasporedite po tijestu. Pecite 20-25 minuta na 180°C.
Krepka juha od kopriva, slanutka i prosa
Na maslacu popržite pola glavice luka i dodajte žličicu brašna. Ulijte malo vode pa, miješajući, napravite laganu zapršku. Dolijte litru vode, dodajte pola šalice prokuhane i nasjeckane koprive, soli prema ukusu, šalicu kuhanog slanutka i šaku prosa. Kuhajte oko pet minuta, odnosno dok proso ne omekša.
Domaći sirup od kopriva za sok ili palačinke
Zakuhajte tri litre vode, tri kilograma šećera i 100 g limunske kiseline. Ohladite i dodajte 50-ak vrhova koprive. Možete dodati malo listova svježe metvice. Ostavite da odstoji 24 sata i procijedite u sterilizirane boce. Pijte razrijeđeno vodom ili upotrijebite kao preljev za slatka jela - primjerice, palačinke.