Ostvarivanje takvog povećanje održive proizvodnje hrane ovisit će o različitim čimbenicima, uključujući političke reforme, tehnološke inovacije i buduću potražnju. Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline.
POGLEDAJTE VIDEO:
Dok u svijetu raste potražnja za hranom, neizvjesno je može li se opskrba povećati bez ugrožavanja drugih usluga ekosustava. Hrana iz mora, izlov ribe i morskih plodova i uzgoj, čini samo 17 posto sadašnje proizvodnje mesa diljem svijeta, ali bi mogla imati važnu ulogu u globalnoj sigurnosti hrane.
Christopher Costello, profesor ekonomije okoliša, kaže da ocean ima velik, neotkriven potencijal da pomogne nahraniti svijet idućih desetljeća, a to je moguće realizirati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane.
Ako se provedu brze i dalekosežne promjene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pritom očuvamo njegove ekosustave, možemo ojačati dugoročnu sigurnost hrane i egzistenciju milijuna ljudi, smatra on.
Znanstvenici pozivaju na provedbu daljnjih istraživanja potencijala proizvodnje hrane iz mora.
Costello i njegovi kolege izračunavaju potencijalnu buduću proizvodnju hrane iz mora koristeći bioekonomske modele. Oni među ostalim kažu da bi do 2050. godine do 44 posto hrane iz mora moglo potjecati iz uzgoja.