To je to što me zanima!

Proizvodnja hrane iz oceana bi mogla znatno porasti do 2050.

Godišnja globalna proizvodnja hrane iz mora mogla bi porasti za 21 do 44 milijuna tona do 2050. godine, što je porast od 12 do 25 posto svog mesa potrebnog za prehranu 9,8 milijardi ljudi do sredine stoljeća, piše Nature
Vidi originalni članak

Ostvarivanje takvog povećanje održive proizvodnje hrane ovisit će o različitim čimbenicima, uključujući političke reforme, tehnološke inovacije i buduću potražnju. Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dok u svijetu raste potražnja za hranom, neizvjesno je može li se opskrba povećati bez ugrožavanja drugih usluga ekosustava. Hrana iz mora, izlov ribe i morskih plodova i uzgoj, čini samo 17 posto sadašnje proizvodnje mesa diljem svijeta, ali bi mogla imati važnu ulogu u globalnoj sigurnosti hrane.

PROTIV KORONE Maske koje same 'ubijaju' virus napokon su stigle u Hrvatsku!

Christopher Costello, profesor ekonomije okoliša, kaže da ocean ima velik, neotkriven potencijal da pomogne nahraniti svijet idućih desetljeća, a to je moguće realizirati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane.

Ako se provedu brze i dalekosežne promjene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pritom očuvamo njegove ekosustave, možemo ojačati dugoročnu sigurnost hrane i egzistenciju milijuna ljudi, smatra on.

IMA RAZLIKA Kako prepoznati muči li vas alergija ili ste dobili koronu?

Znanstvenici pozivaju na provedbu daljnjih istraživanja potencijala proizvodnje hrane iz mora.

Costello i njegovi kolege izračunavaju potencijalnu buduću proizvodnju hrane iz mora koristeći bioekonomske modele. Oni među ostalim kažu da bi do 2050. godine do 44 posto hrane iz mora moglo potjecati iz uzgoja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Liberalni_fašizam 20.08.2020.

    Naravno, sad kada ima toliko mikroplastike u ribi bit će preporuka da se jede bar 3x tjedno 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare