To je to što me zanima!

Proizveli su ekološki prihvatljiv gin - napravljen je od graška!

Destilerija u Škotskoj koja proizvodi gin zamijenila je pšenicu graškom, koji je ekološki prihvatljiviji od pšenice. Čini se da bi to mogla biti dobra zamjena i u proizvodnji drugih vrsta alkohola
Vidi originalni članak

Škotski znanstvenici kažu da su osmislili prvi gin koji pozitivno djeluje na usporavanje klimatskih promjena! Naime u Arbikie destileriji u Angusu kažu kako se tijekom proizvodnje njihovog Nadar gin uklanja više ugljičnog dioksida nego što ga stvara, što su postigli koristeći  - grašak, umjesto pšenice.

Zamijenivši pšenicu graškom došlo je do smanjenja emisije ugljika, koji stvaraju sintetička gnojiva, dok se ostaci od graška koriste kao hrana za životinje.

Za to je zaslužna glavna destilijerka tvrtke, postdiplomantkinja Kirsty Black, kojoj je to uspjelo nakon punih pet godina istraživanja. Kaže kako je gin od graška ima prirodan okus, jer se koristilo bilje, limunska trava i  list citrusa. A najvažniji dio projekta je činjenica da biljke graška poboljšavaju kvalitetu tla uklanjanjem dušika iz zraka i fiksiranjem u tlo. 

TRIKOVI KOJI POMAŽU Na upaljeni zglob ide smrznuti grašak, a na mišić topli ručnik

Doktorat ove znanstvenice sada je osnova za istraživanja može li grašak postati ekološki održiva sirovina za pivarsku i destilacijsku industriju.Sama dr. Kirsty Black kaže kako se iz godine u godinu mogu pratiti promjene kvalitete usjeva i vremena žetve, što ide u prilog  opcijama koje rješavaju klimatsku krizu. 

EVOLUCIJA Napokon otkrili zašto djeca ne žele ni vidjeti grašak i zelenje?

- Proizvodeći prvi gin iz graška, poduzimamo početne korake prema poboljšanju utjecaja naše tvrtke na okoliš, istodobno pokazujući koliko je važno da istraživači i takve tvrtke rade na okupljanju i poticanju drugih da ih prate u tome, kaže dr. Black, a prenosi BBC. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

  

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare