To je to što me zanima!

Profesionalni trikovi i tajne slasnog omleta s dodacima

Senzacija okusa: Bilo da omlet pečete u tavi ili pećnici, jaja ostavite na sobnoj temperaturi najmanje pola sata, a potrebne su vam i masnoće te začini
Vidi originalni članak

Talijani omlet rolaju poput palačinki, Španjolci ga peku u pećnici, a ubaciti možete i višak pečenoga, kuhanog ili mljevenog mesa.

Običan omlet uz nekoliko dodataka u trenu se pretvara u pravi gurmanski specijalitet. Bilo da volite klasiku pa ćete dodati malo naribanog sira ili želite nešto drukčije pa ćete isprobati omlet s celerom i jabukama, ne brinite se jer vrlo je jednostavno. Sastojci za pripremu ovoga jednostavnog, ali zato ne manje slasnog jela su jaja, maslac ili ulje, začini i dodaci prema želji koji ga pretvaraju u nešto posve novo. 

Prema nekim pravilima, za jedan omlet najbolje je upotrijebiti samo dva jaja. Imate li vremena, najbolje bi bilo jaja ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi jer će se nakon toga ravnomjerno ispeći. Francuzi će reći da se omlet uvijek mora peći na maslacu, posebno ako volite da izvana ima hrskavu koricu. No maslac možete zamijeniti i uljem, a koricu ćete najlakše dobiti ako ga pripremate u pećnici. 

Možete ga kratko prepržiti pa završiti u pećnici. Želite li jednostavan i lagan omlet, napravite ga na maslacu te dodajte šparoge i špinat kuhane na pari, a nešto zasitniji omlet dobit ćete umiješate li ribani sir pa sve ukrasite svježe nasjeckanim peršinom. Na maslinovu ulju pripremite omlet u koji ste dodali pečeni patlidžan ili crvene paprike, a obogatite li ga i sušenim rajčicama pa sve ukrasite crnim maslinama te ga možete poslužiti i kao ručak ili ranu večeru. Jaja se u pravo gurmansko jelo pretvaraju dodate li im i pečeni batat ili grašak, a sjajno će se uklopiti i kozji sir. 

Volite li nešto egzotičnije namirnice, napravite ovaj omlet na kokosovu ulju pa sve ukrasite žlicom tostiranoga kokosa. Na sezamovu ulju možete pripremiti omlet s prženim shiitake gljivama i kineskim kupusom pa dodajte narezan avokado i nariban đumbir. Dodajte malo milerama i sve ukrasite tostiranim bademima ili drugim orašastim plodovima prema želji.  

Maslinovo ulje

Prije pečenja važno je dobro ugrijati tavu. Dodajte dvije žlice maslaca i rastopite ga na umjerenoj vatri. Možete dodati i malo maslinova ili suncokretova ulja. Imate li tavu koju se smije staviti u pećnicu - iskoristite je kako bi se sir na vrhu lijepo rastopio. 

Začinsko bilje 

Kad ste izlili jaja u tavu, smanjite temperaturu na štednjaku. Čim se jaja stvrdnu, ali su i dalje na vrhu tekuća, vrijeme je za dodatke poput mladog luka, svježega začinskog bilja, slanine, šunke ili sira. Umiješajte ih laganim pokretima kuhinjskom lopaticom.   

Osvježavajuće

Zasitan omlet s mesom ili ljuti s čili papričicama ublažite tako da ga poslužite s grčkim umakom. Napravite ga od jogurta, svježih krastavaca i metvice. Dodajte malo limunova, limetina ili narančina soka, sol i papar te prelijte preko omleta.  

Masnoće 

Za klasičan okus pržite omlet na dvije žlice maslaca ili na maslinovu ulju. Možete ga pripremiti i na kokosovu ulju. 

Dodaci 

Četvrtina šalice sira ementalera ili kozjeg sira obogatit će baš svaki omlet. Mileram je također odličan dodatak, ali i kriške zrelog avokada. Želite li originalan omlet, dodajte začinjeni umak od rajčice. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • mani26 26.03.2015.

    ja iskoristim leso meso od juhe sta mi ostane, poprzim na ulju malo kapule, meso pa zalijem jajima.. mmm omlet za 5!!

  • KaĿea 26.03.2015.

    Ja najviše volim kad Nadalina muti jaja koja se mogu pripremiti na mali milion načina.

  • Stari Igrač ZG 1986 26.03.2015.

    Ha ha omlet kaj to pišete za ovih 5.amera kaj rade u HR ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare