Nemojte se zadovoljiti mlitavim i vlažnim francuskim tostom kad umjesto toga možete jesti debele, ukusne kriške koje su hrskave izvana i raskošno mekane iznutra, kaže poznati chef Marc Murphy, vlasnik nekoliko restorana u New Yorku.
POGLEDAJTE VIDEO:
Izaberite pravu vrstu kruha
- Zaboravite što ste čuli o challahu (tradicionalni židovski kruh u obliku pletenice) i briocheu (slatki francuski kruh) kao najboljima za francuski tost. Da, oni jesu bogati i ukusni, ali neće izdržati vrstu namakanja koja je potrebna da bi se dobio francuski tost vrijedan doručka. Volim hrskavo izvana i mekano, kremasto iznutra. Zato koristim hrskavi kruh. Bilo što s tvrdom koricom, poput baguettea ili izdašnog talijanskog kruha će poslužiti - pojasnio je.
Potom pripremite smjesu
- Umutite jaja, vrhnje, nekoliko kapljica konjaka i ekstrakt vanilije. Zatim u smjesu položite deblje kriške kruha i ostavite ih namakati preko noći, ili čak 24 sata ako imate vremena - savjetuje ovaj chef.
- Taj gusti kruh će upiti sve sastojke i neće se raspasti poput bijelog kruha. Sljedeće jutro stavite kriške na rešetku i ostavite 15 minuta da se ocijedi višak tekućine - dodao je
Peče se dva puta
- Ključ za hrskavu vanjsku koricu i svilenkasto meku unutrašnjost je dvostruko kuhanje. Svaku stranu kruha pospite s malo mješavine brašna i šećera, to će mu dati lijepu koricu. Zatim ga pecite u neprianjajućoj posudi ili tavi od lijevanog željeza na jakoj vatri dok obje strane ne porumene - kaže Marc Murphy.
- Prebacite u lim za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva. Pecite 10 do 15 minuta. To pomaže da u sredini postane poput suflea s kremom - pojasnio je.
- Najbolje ga je jesti svježeg dok još ima koricu. Neka ukras bude jednostavan, šaka bobičastog voća ili kvalitetan javorov sirup - dodao je, a prenosi rd.com.