To je to što me zanima!

Produljite svježinu voću i povrću uz pravilan način pohranjivanja

Iako nam se čini da nema velke razlike, pravilnim spremanjem svježih plodova možemo im dodati još 3 do 7 dana duljeg trajanja. Stručnjaci savjetuju da izbjegavate plastiku te vam otkrivaju najbolje alternative
Vidi originalni članak

Većina ljudi pohranjuje svježe voće i povrće u plastične spremnike, nesvjesni da im time skraćuju rok trajanja te ih izlažu ponekad štetnom utjecaju plastike, piše mbg.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Postoje održiviji načini spremanja hrane - kako bi im produžili svježinu i na taj način spriječili bacanje hrane. Evo nekoliko jednostavnih smjernica za skladištenje proizvoda bez plastike

  • Jabuke: Čuvajte u staklenoj zdjeli ili ladici od hladnjaka bez omota i vrećica
  • Rikola: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik ili u ladicu hladnjaka
  • Šparoge: Obrežite drvenaste krajeve i stabljike stavite u staklenku s vodom
  • Avokado: Čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u hladnjak
  • Banane: Čuvajte na šanku, dalje od proizvoda osjetljivih na etilen poput jabuka i krumpira
  • Bosiljak: Obrežite krajeve stabljike i spremite u staklenku s vodom na pultu. Stabljikama će niknuti korijenje nakon nekoliko dana, a možete ih čak i presaditi u svoj vrt
  • Cikla: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik
  • Paprika: Spremite u hladnjak u staklenoj zdjelici
  • Bobičasto voće: Stavite u hladnjak u staklenu posudu; nemojte ih prati dok ne budete spremni za upotrebu
  • Kineski kupus: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili bez zamatanja u ladicu
  • Brokula: Ostavite u hladnjaku u ladici bez omota
  • Prokulice: Stavite u hladnjak u platnenu vrećicu ili u ladicu
  • Kelj: Ostavite u hladnjaku u ladici
  • Kupus: Stavite u hladnjak u ladicu
  • Mrkve: Odvojite od zelenog korijenja te stavite u hermetički zatvorenu posudu ili u staklenku vode s korijenjem usmjerenim prema dolje. Zelenilo se može kompostirati ili prenamijeniti u pesto.

KAKO OSLOBODITI PROSTOR? 7 stvari koje možete istog trena izbaciti iz kuhinjskih ormarića

  • Cvjetača: Stavite u hladnjak u ladicu
  • Celer: Stavite u hladnjak u ladicu
  • Blitva: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili u ladicu
  • Citrusi: Stavite u staklenu zdjelicu i u hladnjak
  • Kukuruz: Ostavite u ljusci u ladici hladnjaka
  • Krastavac: Bez omota pohranite u ladici
  • Patlidžan: Bez omota pohranite u ladici
  • Smokve: Stavite u hladnjak u jednom sloju na tanjur
  • Češnjak: Čuvajte na pultu
  • Grožđe: Spremite bez omota u staklenu zdjelu u hladnjak
  • Mahune: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu
  • Začini (osim bosiljka): Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu
  • Kivi: Pohranite na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu hladnjaka
  • Poriluk: Zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik i stavite u ladicu. Stabljike se mogu obrezati i sačuvati.
  • Zelena salata: Hladite cijele glavice u vlažnoj platnenoj vrećici ili ručniku. Sjeckane ili razdvojene listove čuvajte u staklenim spremnicima u hladnjaku.
  • Dinja: Čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u hladnjak.
  • Gljive: Stavite u hladnjak u staklenu posudu
  • Luk: Čuvati na pultu
  • Kruške: Čuvajte na pultu dok ne sazru, a zatim stavite u ladicu hladnjaka
  • Ananas: Čuvajte na pultu dok ne sazre - kad lako možete izvući list. Zatim odmah pojedite ili narežite na kriške i stavite u hladnjak u posudu
  • Nar: Spremite na pult ili uklonite sjemenke i stavite ih u hladnjak u staklenku
  • Krumpir: Čuvajte na tamnom i prozračnom mjestu
  • Rotkvice: Odvojite zelenilo od korijena. Isperite rotkvicu i stavite u hladnjak u staklenku vode. Mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.
  • Mladi luk: Stavite u staklenku vode i držite na pultu.
  • Špinat: Zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili stavite u ladicu od hladnjaka

ZDRAVLJE NA USKRSNOM STOLU Sve prednosti rotkvica: Odlične su za mršavljenje, čiste bubrege

 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Deleted User! 31.03.2021.

    Kaže,mrkvu odvojiti od korijena 🤦‍♂️

  • nap 31.03.2021.

    Bolje bez plastike

Komentiraj...
Vidi sve komentare