Iako nam se čini da nema velke razlike, pravilnim spremanjem svježih plodova možemo im dodati još 3 do 7 dana duljeg trajanja. Stručnjaci savjetuju da izbjegavate plastiku te vam otkrivaju najbolje alternative
Vidi originalni članak
Većina ljudi pohranjuje svježe voće i povrće u plastične spremnike, nesvjesni da im time skraćuju rok trajanja te ih izlažu ponekad štetnom utjecaju plastike, piše mbg.
POGLEDAJTE VIDEO:
Postoje održiviji načini spremanja hrane - kako bi im produžili svježinu i na taj način spriječili bacanje hrane. Evo nekoliko jednostavnih smjernica za skladištenje proizvoda bez plastike
- Jabuke: Čuvajte u staklenoj zdjeli ili ladici od hladnjaka bez omota i vrećica
- Rikola: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik ili u ladicu hladnjaka
- Šparoge: Obrežite drvenaste krajeve i stabljike stavite u staklenku s vodom
- Avokado: Čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u hladnjak
- Banane: Čuvajte na šanku, dalje od proizvoda osjetljivih na etilen poput jabuka i krumpira
- Bosiljak: Obrežite krajeve stabljike i spremite u staklenku s vodom na pultu. Stabljikama će niknuti korijenje nakon nekoliko dana, a možete ih čak i presaditi u svoj vrt
- Cikla: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik
- Paprika: Spremite u hladnjak u staklenoj zdjelici
- Bobičasto voće: Stavite u hladnjak u staklenu posudu; nemojte ih prati dok ne budete spremni za upotrebu
- Kineski kupus: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili bez zamatanja u ladicu
- Brokula: Ostavite u hladnjaku u ladici bez omota
- Prokulice: Stavite u hladnjak u platnenu vrećicu ili u ladicu
- Kelj: Ostavite u hladnjaku u ladici
- Kupus: Stavite u hladnjak u ladicu
- Mrkve: Odvojite od zelenog korijenja te stavite u hermetički zatvorenu posudu ili u staklenku vode s korijenjem usmjerenim prema dolje. Zelenilo se može kompostirati ili prenamijeniti u pesto.
- Cvjetača: Stavite u hladnjak u ladicu
- Celer: Stavite u hladnjak u ladicu
- Blitva: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili u ladicu
- Citrusi: Stavite u staklenu zdjelicu i u hladnjak
- Kukuruz: Ostavite u ljusci u ladici hladnjaka
- Krastavac: Bez omota pohranite u ladici
- Patlidžan: Bez omota pohranite u ladici
- Smokve: Stavite u hladnjak u jednom sloju na tanjur
- Češnjak: Čuvajte na pultu
- Grožđe: Spremite bez omota u staklenu zdjelu u hladnjak
- Mahune: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu
- Začini (osim bosiljka): Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu
- Kivi: Pohranite na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu hladnjaka
- Poriluk: Zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik i stavite u ladicu. Stabljike se mogu obrezati i sačuvati.
- Zelena salata: Hladite cijele glavice u vlažnoj platnenoj vrećici ili ručniku. Sjeckane ili razdvojene listove čuvajte u staklenim spremnicima u hladnjaku.
- Dinja: Čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u hladnjak.
- Gljive: Stavite u hladnjak u staklenu posudu
- Luk: Čuvati na pultu
- Kruške: Čuvajte na pultu dok ne sazru, a zatim stavite u ladicu hladnjaka
- Ananas: Čuvajte na pultu dok ne sazre - kad lako možete izvući list. Zatim odmah pojedite ili narežite na kriške i stavite u hladnjak u posudu
- Nar: Spremite na pult ili uklonite sjemenke i stavite ih u hladnjak u staklenku
- Krumpir: Čuvajte na tamnom i prozračnom mjestu
- Rotkvice: Odvojite zelenilo od korijena. Isperite rotkvicu i stavite u hladnjak u staklenku vode. Mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.
- Mladi luk: Stavite u staklenku vode i držite na pultu.
- Špinat: Zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili stavite u ladicu od hladnjaka