To je to što me zanima!

Prirodne metode koje će pomoći da se riješite dosadnih muha

Muhe su posebno napasne ljeti,kad ih privlači miris hrane i mrvice koje zaostanu na stolu ili kuhinjskim elementima, a kad jednom uđu u stan, teško ih se riješiti - donosimo nekoliko trikova
Vidi originalni članak

Za vrijeme toplih ljetnih dana češće otvaramo prozore, pogotovo za vrijeme pripreme objeda, kad temperatura i vlaga u kuhinji naraste, a miris hrane i mrvice koje zaostanu kao da su pozivnica za muhe. Kad se jednom uvuku u kuhinju, nema šanse da ih istjerate, pa je bolje djelovati preventivno. 

POGLEDAJTE VIDEO:Smetaju li muhe robotima dok kuhaju?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stručnjaci kažu da je najbolje tjerati ih mirisom, jer kaošto ih neki mirisi privlače, drugi ih odbijaju. Zato je u prostoru uvijek dobro imati teglicu s lavandom, bosiljkom, ili mentom. Druga je mogućnost da nabavite eterično ulje lavande, mente, eukaliptusa, citronele, ili karanfilčića. Pripremite bočicu s raspršivačem i nekoliko kapi ulja (po izboru) dodajte u nju, pa povremeno pošpricajte po prostoru. Pazite da ne zahvatite tkanine na kojima ulja mogu ostaviti mrlju, a drvene površne prebrišite suhom krpom nakon špricanja. 

Evo još nekoliko trikova koji bi mogli pomoći, prije nego posegnete za kemijom, odnosno sprejem protiv muha:  

Povjetarac tjera muhe

Ako ste primijetili da vaši susjedi tjeraju golubove s balkona tako što su na njih objesili nekoliko CD-a, nešto slično pomoći će i protiv muha. Nabavite neku laganu tkaninu koja 'pleše' na povjetarcu pa je objesite na otvoreni prozor. Sama tkanina smetat će muhama da prolaze, a dok bude 'plesala' dodatno ih tjera.  

Utopite sitniš, to im smeta 

Oni koji su isprobali ovaj trik kažu da djeluje: U prozirnu plastičnu vrećicu nalijte vodu i stavite u nju dvije-tri kovanice. Objesite je ispred ulaznih vrata balkona i prozora i muhe navodno neće ulaziti. Prema tumačenju stručnjaka, muhe to podeća na paukovu mrežu, pa ne dolaze blizu. Navodno ih vrećica s vodom zapravo dezorijentira. 

Jabučni ocat tjera mirisom

Naše bake koristile su trik koji je klincima često izazivao traume: U plastičnu bou treba naliti dva decilitra jabučnog octa, dodati dvije žlice šećera i dvije žlice deterdženta za posuđe. Nezačepljenu bocu ostavite na stolu i muhe će namamiti opojni miris koji se širi iz boce. Kad jednom uđu, neće znati izaći, odnosno velike su šanse da se utope u toj tekućini.   

Ulje citronelle kao spas

Ako želite spriječiti muhe da ulaze u stan, prebrišite stakla prozora izvana i iznutra krpom na koju ste kapnuli nekoliko kapi eteričnog ulja citronelle, ili njime pošpricajte zavjese na prozoru. Kad već uđu u prostor, pomiješajte malo kokosovog ulja i 20 kapi ulja citronele i nakapajte u pepeljare koje ćete razmjestiti po prostoriji. Za razliku od mha, uživat ćete u ugodnom mirisu, no u te pepeljare ne biste trebali tresti pepeo niti gasiti cigarete. 

OAZA MIRA BEZ BUBA Trikovi kako komarce, mrave i žohare držati dalje od dvorišta posve prirodno - sami će otići

Bosiljak je prirodni repelent

Ako mate prostora, postavite u kuhinji nekoliko teglica s bosiljkom. Da biste napravili prirodni repelent, listiće bosilja ubacite u kipuću vodu i ostavite ih namakati nekoliko sati. Zatim umiješajte votku i pripremljenu tekućinu čuvajte u hladnjaku, u bočici s raspršivačem. Povremeno pošpricajte po prostoru, no pazite da vam ne kapne u oči. 

Mreža je idealna zaštita

Razmislite o postavljanju zaštitne mreže protiv komaraca i drugih kukaca na prozor ili vrata. Riječ je o rješenju u koje treba uložiti  nešto novca i truda, no zapravo je najisplativije rješenje za to da vas mušice i muhe tijekom ljeta ne živciraju. 
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare