To je to što me zanima!

Pripremite uskršnje delicije - domaći kruh, kruščiće i peciva

U petak se mijesilo tijesto, a u Veliku subotu cijela je kuća mirisala na domaći kruh i šećer koji se topio na vrućim pecivima. Donosimo vam odlične recepte za kruh i peciva
Vidi originalni članak

Uskršnja peciva i kruh po obliku i nazivima u našim se krajevima razlikuju od regije do regije. Tako su se u Dalmaciji od davnina tradicionalno pekle sirnice i pletenice u koje bi se utisnulo jaje. U petak se mijesilo, a u Veliku subotu peklo posebno uskršnje pecivo - pince te kolači od kvasca i masti. U Hrvatskom zagorju i Podravini posebno uskršnje pecivo bio je vrtanj ili vertanj.

Spravljalo se od miješanog kukuruznog i pšeničnog brašna, u obliku osmice, kojoj nedostaje veći dio jedne polovice. Neki su od tih običaja nestali, a neki su se zadržali do danas. Tako se u novije vrijeme najčešće pripremaju mliječna peciva i pletenice, kolači od dizanog tijesta, kuglofi, sirnice, gibanice, peciva u obliku zečića i ptica, “kovrtanji” i “ftičice”.

Uskršnja peciva i kruh pripremaju se u cijelome svijetu, od bremenskog uskršnjeg kruha, njemačkih slatkih peciva pečenih u obliku zeca, francuskih peciva u obliku janjeta pa do južnoameričkog kruha s krumpirovim tijestom i cimetom.

“Hot Cross Bun”, vruća peciva s križem, nezaobilazna su uskršnja slastica u zemljama engleskoga govornog područja. Peciva od dizanog tijesta zaslađena grožđicama i suhim voćem, na vrhu sa simboličnim križem napravljenim od smjese brašna i vode, dio su engleske prošlosti. Saksonci su ova peciva jeli u čast poganske božice Eostre. Označavali su ih križem jer je okruglo pecivo predstavljalo mjesec, a križ dijelio pecivo na četiri dijela, četiri Mjesečeve mijene.

Za ova peciva su vezane i druge tradicije i priče. Vjerovalo se da pecivo napravljeno na Veliki petak štiti brod od potapanja. Simbol križa nalazi se i na pincama, češkom slatkom kruhu s grožđicama i talijanskom kruhu u obliku golubice. Babka ili kulich je kolač od dizanog tijesta koji se za Uskrs peče u Bjelorusiji, Ukrajini i Poljskoj. Tradicionalno se pripremao od sušenog voća, ali u novije vrijeme u njega se stavlja slatki sir, pa i čokolada.

Priprema se od dizanog tijesta s aromatičnim dodatkom narančine i limunove korice, a peče u dubokim kalupima. Mogu poslužiti i veće limenke, a pri vrhu se kolač prelijeva bijelom glazurom i sušenim voćem. U Grčkoj se priprema voćni kruh s medom, a tradicionalno se oblaže sezamovim sjemenkama i u njega se utisnu obojena jaja. Na koju god se varijantu odlučili - uživajte u pripremi ukrasa od tijesta ili pisanica.

Uskrsni kruh

Sastojci: 600 g brašna, 5o g kvasca, 125 g šećera, 2 i 1/2 cl mlakog mlijeka, 185 g maslaca, 5 žumanjaka, žličica soli, naribana korica limuna, 100 g nasjeckane ušećerene limunove korice, 50 g nasjeckane ušećerene narančine korice, 130 g grožđica, malo muškatnog oraščića, 200 g šećera u prahu, žlica limunova soka, 3 žlice vruće vode, šarene mrvice za posipavanje

Priprema: Lonac koji smije u pećnicu ili visoki kalup obložite papirom za pečenje. Razmrvite kvasac te izmiješajte s malo mlijeka i šećera. Ostavite 15 minuta prekrivenog na toplome. U veću posudu stavite ostatak brašna, dodajte kvasac, otopljeni maslac, žumanjke, začine i limunovu koricu te zamijesite tijesto. Energično miješajte i ostavite na toplome pola sata. Zatim umijesite grožđice te ušećerene limunove i narančine korice.

Oblikujte od tijesta kuglu i stavite je u lonac za pečenje te ostavite još pola sata. Pecite ga na 200°C oko sat vremena. Kad se malo ohladi, izvadite ga iz posude i ostavite da se ohladi do kraja. Pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom i vodom. Maknite papir s kruha pa ga prelijte pripremljenom ocaklinom i ukrasite šarenim mrvicama.

Uskršnji kruh s grožđicama i bademima

Sastojci: 80 g grožđica, 2 žlice ruma, 500 g brašna, 30 g kvasca, 50 g šećera, 2 i 1/2 dl mlakog mlijeka, 100 g omekšalog maslaca, 2 jaja, žličica soli, naribana korica limuna, žlica ruma, listići badema, 2 žlice vode, žlica šećera u prahu, žlica maslaca za premazivaje

Priprema: Okrugli kalup premažite maslacem, a grožđice natopite rumom. Brašno prosijte u zdjelu i u sredini zamijesite kvas od razmrvljenog kvasca, mlijeka, malo šećera i brašna. Pokrijte i ostavite na toplome 15 minuta. Kvasu umiješajte šećer, maslac, jaja, sol i limunovu koricu, pa s presotalim brašnom zamijesite tijesto.

Ostavite ga na toplome pola sata i umijesite grožđice. Stavite u kalup i pecite oko 50 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C. Još vrućeg premažite s malo maslaca i vodom u kojoj ste otopili šećer, te pospite listićima badema.

Kruščići s češnjakom 

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 120 ml mlakog mlijeka, dl mlake vode, 20 g kvasca, jaje, žlica maslinovog ulja, 60 g maslaca, 2 žličice soli, nadjev; 3 žlice maslinovog ulja, žličica češnjaka u prahu, kopar

Priprema: Kvasac izmrvite i pomiješajte s mlijekom i mlakom vodom. Brašno pomiješajte sa solju i dodaje mu kvasac i ulje, pa umijesite tijesto. Po potrebi dolijevajte još vode dok tijesto ne postane elastično i meko. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte zdjelu i ostavite na toplome jedan sat. Sitno nasjeckajte začinsko bilje i pomiješajte s maslinovim uljem, češnjakom, solju i paprom. Sve dobro izmiješajte.

Okrugli kalup s obručem koji se odvaja premažite maslacem. Tijesto premijesite i oblikujte loptice. Slažite ih jedne do druge u kalup i ostavite na toplome još 15 minuta. Pecite 30 minuta na 200°C. Vruća premažite pripremljenim začinskim biljem. 

Grčki kruh

Sastojci: 60 g svježeg kvasca, 1 i 1/2  dl mlakog mlijeka, 100 g šećera, kg brašna, prstohvat soli, naribana korica naranče, 2 i 1/2  dl mlake vode, žumanjak, sezam za posipavanje 

Priprema: Pomiješajte kvasac s mlijekom i šećerom i ostavite ga 10 minuta na toplom. Umiješajte 120 g brašna i ostavite ga na toplome preko noći. Lim premažite uljem i obilno ga pospite sezamom. Kvasac pomiješajte s preostalim brašnom, solju, narančinom koricom i vodom. Dobiveno tijesto mijesite najmanje desetminuta. Od 2/3 tijesta oblikujte dugački kruh visok pet cm. Polegnite ga na lim.

Od preostalog tijesta oblikujte dvije tanke savijače dugačke kao cijeli rub kruha. Savijte ih u pletenicu, uvaljajte u sezam, polegnite oko kruha i pritisnite na njega. Premažite tijesto umućenim žutanjkom, pospite sezamom, pokrijte i ostavite na toplome pola sata. Zagrijte pećnicu na 200° C i pecite kruh 40 minuta. Ukrasite ga pisanicama.

Aromatični kruh sa sirom

Sastojci: 500 g brašna, 40 g kvasca, 2 i 1⁄2 dl mlakog mlijeka, malo šećera, žličica soli, 250 g ovčjeg punomasnog sira, 3 žlice mlijeka, 3 žlice svijetlog piva, žlica senfa, 2 žlice sjeckanog peršina, 25 g maslaca, 125 g gorgonzole ili nekog drugog plavog sira

Priprema: Razmrvite kvasac s pola dl mlijeka, malo brašna i šećera. Ostavite pokriveno 15 min. Pomiješajte ga s preostalim brašnom, mlijekom i solju. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplome dok se ne udvostruči. Ovčji sir zgnječite vilicom, stavite u posudu, dodajte vrelo mlijeko i miješajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Zatim umiješajte pivo i senf. Razdijelite tijesto u dva dijela. Obložite kalup aluminijskom folijom i premažite uljem.

Rastanjite komad tijesta u veličinu kalupa i obložite njime foliju. Pripremljenu smjesu od sira ravnomjerno rasporedite po tijestu. Pospite i izrmvljeni plavi sir. Prebacite drugi dio rastanjenog tijesta. Zarežite ga duboko okomitim i vodoravnim crtama, kako bi dobili kocke. Premažite omekšačim maslacem i pospite peršinom. Zagrijte pećnicu na 220° C. Pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta. Skinite foliju i pecite dok se punjeni kruh ne zarumeni.

Križić-peciva 

Sastojci: 300 ml mlijeka, 50 g maslaca, 500 g oštrog  brašna, 1 žličica soli, 75 g šećera,  žlica ulja, 7 g suhog kvasca, jaje, 75 g grožđica, korica naranče, žličica cimeta, jabuka, 75 g brašna, 3 žlice džema od marelice

Priprema: Stavite brašno, sol, šećer i kvasac uzdjelu. Ulijte toplo mlijeko s maslacem, te dodajte umućeno jaje. Promiješajte, a zatim umijesite. Ostavite na toplom dok se volumen ne udvostruči. Premijesite tijesto i dodaje mu grožđice, naribanu narančinu  koricu, cimet i sitno sjeckanu jabuku. Ostavite tijesto prekriveno još pola sata i podijelite ga na 15 komada. Od svakog oblikujte loptu.

Složite loptice na lim obložen pergamentnim papirom, ostavljajući dovoljan razmak između kako bi tijesto moglo rasti.  Prekrijte loptice i ostavite još pola sata u limu. Pomiješajte brašno s oko 5 žlica voda i napravite tijesto za izradu križića. Prema potrebi dodaje još vode ako je smjesa pregusta. Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu pa istisnite križiće.  Pecite oko 20 minuta na 220°C. Džem zagrijte na vatri i kistićem premažite topla peciva.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Imperatrice 24.03.2016.

    Najvažniji sastojak koji ide u sve kolače i čini razliku je: ljubav. Da bi bila uspješna pekarica (termin mojih klinaca za ženu koja peće kolače) prije svega, mora voljeti ono što radi, bez obzira dali je slano ili slatko, a najljepša nagrada za kuharicu su zadovoljna lica njezinih ukućana. Ja sam osobno veliki gurman i obožavam i kuhanje i pečenje, to je velika umjetnost i "dodana vrijednost" koja čovjeka čini kompletnijim. Uložite u sebe, obogatite se nekim novim iskustvom, osim što je "praktično" daje vam jednu lijepu osobinu, a i nitko vam to ne može oduzeti. Posebno apeliram na mlade cure..uz malo truda..puno rezultata. Jedini problem je što mlade cure više zanimaju Kardashian-ice nego recepti...ali iskreno se želim nadati da ima i onih drugih koje zanima kuhinja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare