To je to što me zanima!

Pripremite se na vrijeme: Uz ove vrhunske recepte napravite janjetinu poput profesionalca

Važno je da janjetinu ne solite previše unaprijed jer će sol upiti njezine sokove i učiniti je presuhom. Tako marinirano meso možete upotrijebiti u pripremi vrhunskoga gulaša, a najpogodniji dio je plećka
Vidi originalni članak

Janjetina je vrhunska gurmanska uskrsna delicija. Budući da je sama bogata okusima, ne treba joj mnogo začina, no izvrsno se slaže s češnjakom, origanom, ružmarinom, mažuranom, metvicom i majčinom dušicomTe je začine najbolje sitno nasjeckati pa njima natrljati meso i ostaviti ga preko noći u hladnjaku u vrećici. Uobičajena metoda dodavanja arome janjetini jest i pravljenje malih rezova na mesu u koje zatim utisnete režnjeve češnjaka ili grančice začinskog bilja.

POGLEDAJTE VIDEO: Recept za najbolju janjetinu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Meso će se najravnomjernije ispeći ako je sobne temperature.   

Također, važno je da janjetinu ne solite previše unaprijed jer će sol upiti njezine sokove i učiniti je presuhomTako marinirano meso možete upotrijebiti u pripremi vrhunskoga gulaša, a najpogodniji dio je plećka. Nakon što ste je propirjali na luku, janjetinu narezanu na kocke kuhajte u vodi s pasiranom rajčicom te raznim povrćem prema želji. Volite li egzotične okuse, ovo meso će se se odlično sljubiti s medom, koji dodajte prije kraja kuhanja gulaša. Ako se odlučite za roštilj ili pečenje u pećnici, najprikladnija su janjeća rebra, ali rebra i but. 

ZA PRSTE POLIZAT' Recept za janjetinu livoruke Dragice: 'U Benkovcu se jede od rođenja, jako je važan miris'

Meso nemojte zaboraviti povremeno zalijevati vlastitim sokom kako bi ostalo mekano. Odlučite li se za but bez kostiju, možete ga puniti nadjevima kako bi bio još ukusniji, a odresci se mogu pohati ili kombinirati s drugim mesom u obliku ražnjića. Vrlo je važno meso uvijek peći na umjerenoj temperaturi. Janjetina se cijela tradicionalno peče na ražnju, priprema na lešo s povrćem, a poseban specijalitet je i ona ispod peke, s mladim krumpirima, povrćem i pokojom jabukom. Kao dobra zamjena peki može poslužiti vrećica za pečenje jer se meso i povrće peku u vlastitu soku.

Mali savjeti

Folija štiti kako se meso ne bi presušilo tijekom pečenja. Na početku pečenja prekrijte je folijom, kasnije je možete skinuti. 

Janjetini možete ublažiti miris mariniranjem. Meso sa začinima (limunova korica i sok, ružmarin, majčina dušica, češnjak u ljusci) ostavite od dva do 24 sata u hladnjaku

Janjeća rebra marinirana u medu i začinima

Sastojci: 1,5 kg janjećih rebara, 2 luka, 2 žličice mljevenog češnjaka, 3 žličice meda, 3 žličice maslinova ulja, 1/4 šalice sojina umaka, šalica vina, papar, sol, 1/4 šalice limunova soka, žličica cimeta

Priprema: U manjoj posudi pomiješajte narezani luk, češnjak, ulje, med, sojin umak, vino, papar, sol, limunov sok i cimet. Janjetinu stavite u vatrostalnu posudu pa je prelijte tom mješavinom. Ostavite u hladnjaku sat vremena pa prebacite u pećnicu. Pecite 40 minuta na 200 stupnjeva. Poslužite s povrćem.

Mlada janjetina s aromom suhih gljiva

Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, češanj češnjaka, sol, papar, 8 janjećih odrezaka od buta, žlica mljevenog ružmarina, 1/4 šalice mljevenih suhih gljiva 

SAVJETI ZA PRIPREMU U PEĆNICI Trikovi kako ispeći odojka kod kuće, a da bude kao s ražnja: 'Posolite ga i pecite 3 sata'

Priprema: Pomiješajte maslinovo ulje i mljeveni češnjak. Tom smjesom premažite janjetinu pa je posolite i popaprite. Ostavite u hladnjaku sat vremena. Zatim je prekrijte mješavinom ružmarina i gljiva. Ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Meso prvo lagano pržite sa svake strane u tavi na maslinovu ulju pa je ubacite u pećnicu i pecite 20-ak minuta na 190 stupnjeva.

Aromatična janjetina s rižom i povrćem

Sastojci: 8 janjećih kotleta, žličica vegete, sol, 50 g pšeničnog oštrog brašna, 50 ml maslinova ulja, čili papričica, mladi luk, paprika, žlica origana, 2-3 žlice soka limuna, riže prema želji.

Priprema: Kotlete pospite vegetom, posolite i pobrašnite. Na zagrijano ulje stavite narezanu čili papričicu, papriku i luk, dodajte kotlete, a zatim ih popržite s jedne i druge strane. Dodajte origano i limunov sok pa ostavite na vatri tri-četiri minute. Poslužite tople uz pirjano povrće i rižu.

Pečena janjetina s ružmarinom i češnjakom

Sastojci: kg janjeće plećke, 3 češnja češnjaka, 4 grančice ružmarina, 60 ml maslinova ulja, kg krumpira

Priprema: Meso stavite u pleh, vrhom noža zarežite meso i ondje ugurajte češnjak. Zatvorite češnjak mesom tako da se češnjak prožme s mesom tijekom pečenja. Otrgnite listove s dviju grančica ružmarina i pospite meso. Preostale grančice utaknite po mesu. Poprskajte uljem. Posolite i popaprite. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Oguljene krumpire posložite oko mesa nakon što je bilo u pećnici 20 minuta. Mesu treba oko sat da bude gotovo, a krumpirima 40 minuta. Okrenite ih tijekom pečenja.

ISTINITA PRIČA 'Hrvat sam. Smrdi mi janjetina i ne jedem lignje. Lubenicu sam prvi put probao s 37 godina'

Janjetina s krumpirom

Sastojci: kg janjetine, 750 g krumpira, 4 rajčice, luk u ploškama, 60 ml maslinova ulja, 2 mrkve, sol, papar, listovi svježeg ružmarina, žličica origana

Priprema: U vatrostalnu posudu stavite janjetinu, krumpir, rajčice, mrkvu i luk. Poprskajte uljem te začinite s malo soli i papra. Pospite ružmarinom i origanom. Poklopite i kuhajte u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva oko sat vremena. Često podlijevajte s malo vode. Poslužite vruće.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • OneOfMany 07.04.2023.

    još da ne košta kao zlato...

  • željna svega 07.04.2023.

    tim vau vau kuharima mog ja pokazat kak se pravi a ne da pravim ko oni

Komentiraj...
Vidi sve komentare