Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovo je novi trend: Minijaturne žitarice u obliku krafni, pizze...
Teflon je uvriježeni naziv za politetrafluoroetilen, jedan od najizdržljivijih plastičnih materijala koji je otporan na visoke i niske temperature kao i na koroziju, a posebnim ga čini i niski koeficijent trenja – tj. glatkoća i skliskost. Zbog tih svojstava teflon se koristi u mnogim industrijama, a manje više svima je poznata njegova upotreba u kulinarstvu gdje se koristi za oblaganje takozvanog neprianjajućeg posuđa.
POGLEDAJTE VIDEO o pravilnom pranju posuđa:
Uz sve te prednosti, teflon ima i neke mane, a jedna od njih je da je podložan oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim žlicama.
Osim toga, pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to spriječilo teflonsko se posuđe ne bi smjelo zagrijavati na temperaturi većoj od 260°C.
Zbog svega toga, teflonske bi tave trebali zamijeniti čim primijetite neka oštećenja, a evo na što treba posebno paziti:
1. Iskrivljenje na tavi
Promjena oblika sama po sebi nije opasna, ali kad površina tave postane iskrivljena i nejednaka ni hrana se neće ravnomjerno obrađivati. Da budete potpuno sigurni da vam se svaki dio namirnice obrađuje na istoj temperaturi, i da je sigurno za jelo, razmislite o kupnji nove teflonske tave ako se stara na nekim mjestima iskrivila.
2. Tamnija boja tave
Nije ni svaka promjena boje opasna, a tava boju može promijeniti i jer se na njoj kroz vrijeme nakupe ostaci hrane koji ne odu u pranju. Ako je tava posvijetlila, slobodno je možete i dalje koristiti, no ako je potamnjela vjerojatno joj se oštetio premaz i vrijeme je za novu.
3. Ogrebotine
Teflonsko posuđe napravljeno prije 2013. godine sadržavalo je kemijski spoj naziva perfluorooktanska kiselina (PFOA), a nakon što su je znanstvenici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski su se proizvodi počeli raditi bez nje. Ogrebotine na tavi mogu značiti da se njena neprianjajuća površina 'pomaknula' i da sad slobodne kemikalije 'padaju' po hrani.
Teflonske tave nisu vječne
Stručnjaci savjetuju da se teflon zamijeni svakih pet godina, ali i prije ako se počne kriviti, tamniti ili se izgrebe, piše Reader's Digest.
Kako im produljiti vijek?
Kod pečenja i kuhanja u teflonu dobro je izbjegavati metalni pribor. Preporučuje se pribor od silikona ili mekog drveta koji ga neće izgrebati.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jednostavno, a ukusno: Čudo od čokolade, badema i keksa