To je to što me zanima!

Pripazite na oštećenja: Kad je najbolje baciti teflonsku tavu?

Teflon nije vječan pa tave od ovog materijala mijenjajte svakih pet godina, a dobro je izbjegavati metalni pribor i na teflonu koristiti pribor od silikona ili mekog drveta
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovo je novi trend: Minijaturne žitarice u obliku krafni, pizze...

Teflon je uvriježeni naziv za politetrafluoroetilen, jedan od najizdržljivijih plastičnih materijala koji je otporan na visoke i niske temperature kao i na koroziju, a posebnim ga čini i niski koeficijent trenja –  tj. glatkoća i skliskost. Zbog tih svojstava teflon se koristi u mnogim industrijama, a manje više svima je poznata njegova upotreba u kulinarstvu gdje se koristi za oblaganje takozvanog neprianjajućeg posuđa.

POGLEDAJTE VIDEO o pravilnom pranju posuđa:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uz sve te prednosti, teflon ima i neke mane, a jedna od njih je da je podložan oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim žlicama. 

Osim toga, pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to spriječilo teflonsko se posuđe ne bi smjelo zagrijavati na temperaturi većoj od 260°C.

Zbog svega toga, teflonske bi tave trebali zamijeniti čim primijetite neka oštećenja, a evo na što treba posebno paziti:

1. Iskrivljenje na tavi

Promjena oblika sama po sebi nije opasna, ali kad površina tave postane iskrivljena i nejednaka ni hrana se neće ravnomjerno obrađivati. Da budete potpuno sigurni da vam se svaki dio namirnice obrađuje na istoj temperaturi, i da je sigurno za jelo, razmislite o kupnji nove teflonske tave ako se stara na nekim mjestima iskrivila.

2. Tamnija boja tave

Nije ni svaka promjena boje opasna, a tava boju može promijeniti i jer se na njoj kroz vrijeme nakupe ostaci hrane koji ne odu u pranju. Ako je tava posvijetlila, slobodno je možete i dalje koristiti, no ako je potamnjela vjerojatno joj se oštetio premaz i vrijeme je za novu.

KUĆNI PRIPRAVCI Mravi napadaju vaše lončanice? Donosimo recepte za repelente

3. Ogrebotine

Teflonsko posuđe napravljeno prije 2013. godine sadržavalo je kemijski spoj naziva perfluorooktanska kiselina (PFOA), a nakon što su je znanstvenici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski su se proizvodi počeli raditi bez nje. Ogrebotine na tavi mogu značiti da se njena neprianjajuća površina 'pomaknula' i da sad slobodne kemikalije 'padaju' po hrani.

Teflonske tave nisu vječne 

Stručnjaci savjetuju da se teflon zamijeni svakih pet godina, ali i prije ako se počne kriviti, tamniti ili se izgrebe, piše Reader's Digest.

IDENTIFICIRALI IH SVE Žene i orgazam: Na tom putu se može ispriječiti 11 'zastoja'

Kako im produljiti vijek?

Kod pečenja i kuhanja u teflonu dobro je izbjegavati metalni pribor. Preporučuje se pribor od silikona ili mekog drveta koji ga neće izgrebati.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jednostavno, a ukusno: Čudo od čokolade, badema i keksa

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 27.05.2020.

    to uopće nije pitanje, ODMAH i što prije! dokazano otrov živi i zapravo je ludilo da se itko s tim služi još.

  • Cirenac 27.05.2020.

    Što se to peče ili prži na temperaturi većoj od 260 stupnjeva ?

  • ..D a r k w o o d.. 27.05.2020.

    Najbolje ju je NE KORISTIT uopče, dokazano je KANCEROGENA, dakle u masu drugih ponuda, mogućnosti nema potrebe teflon koristit jer se eto ne lijepi! Oštećenja mogu biti mikroskopska, da ih ni ne primjetite a kroz zagrijavanje se masovno ispuštaju kancerogeni spojevi bilo veliko ili malo oštećenje a kumulativan efekt s vremenom dovede do oboljenja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare