To je to što me zanima!

Prilog o raku: Sutra u 24sata saznajte svoje rizike i koje namirnice sudjeluju u prevenciji

Vrhunski stručnjaci pričali su o najčešćim vrstama raka, te otkrili da zdrave životne navike i redovite kontrole i pregledi produljuju život
Vidi originalni članak

Pušenje, nezdrava i nekvalitetna prehrana te debljina, uz manjak kretanja, tri su ključna rizična čimbenika za razvoj nekoliko najučestalijih vrsta raka, a preskakanje redovnih sistematskih pregleda važnih za njihovu prevenciju jedan od glavnih uzroka zbog kojih se neke od tih vrsta raka još otkrivaju u poodmakloj fazi, kad su šanse za liječenje i višegodišnje preživljenje mnogo manje, upozoravaju stručnjaci s kojima smo razgovarali povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, koji je obilježen u subotu, 4. veljače.

U novom prilogu 24sata koji ćete na kioscima naći u četvrtak, 9. ožujka, naglašava se da nekoliko javnozdravstvenih kampanja koje Hrvatska provodi - poput programa za rano otkrivanje raka dojke ili rano otkrivanje raka debelog crijeva - dovode do većeg broja novootkrivenih slučajeva, ali i do toga da smrtnost od tih vrsta raka u zadnje vrijeme ipak pada, no stručnjaci još ističu kako bi se većom odgovornošću prema vlastitom zdravlju gotovo trećina smrti mogla izbjeći.

Prehrana je izuzetno bitna

Još su drevni narodi znali da hrana može biti lijek, ali i da može utjecati na razvoj bolesti, no u rano doba to se znanje, prije svega, odnosilo na potencijalno otrovni utjecaj nekih posebnih namirnica, dok znanost danas prepoznaje namirnice koje zbog načina pripreme i prerade za prehranu mogu biti potencijalno opasnije od drugih jer sadrže štetne tvari koje mogu utjecati na ljudske stanice. Donosimo popis namirnica koje pogoduju razvoju raka, ali i one koje su korisne u prevenciji...

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare