Burgeri od leće, riže i povrća
Začine u ove burgere možete dodati po želji, ovisno jedu li ih odrasli koji vole pikantno ili djeca - muškatni oraščić, peršin, slatku crvenu papriku, ljute papričice, češnjak, origano, vlasac... Možete u njih umiješati i preprženi luk, to će im dati posebnu aromu.
POGLEDAJTE VIDEO Superhrana budućnosti:
Sastojci za otprilike 15 komada:
- 250 ml meko kuhane riže (bijele ili smeđe), posoljene tijekom kuhanja
- 250 ml meko kuhane smeđe leće (ili slanutka), posoljene tijekom kuhanja
- 2 naribane mrkve, na veći ribež
- 300 g krušnih mrvica
- 100 g mljevenog kikirikija
- 1 žlica bučinog ili sezamovog ulja
- 2 žličice soli
- malo papra
- ulje za prženje
Postupak:
Sve sastojke dobro pomiješajte pa radite oblike hamburgera. Ispecite ih na roštilju (na izbušenoj i uljem premazanoj aluminijskoj foliji ili na širokim rešetkama) pa stavite u peciva za hamburger i dodajte umake po želji, salatu, povrće...
Burger od cikle i slanutka
Sastojci:
- 150 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
- 150 g cikle
- 80 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1/2 crvenog luka (sitno sjeckani)
- 65 g feta sira
- 4 peciva
- zelena salata
- rajčice
Postupak:
Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.
Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na roštilju (na izbušenoj i uljem premazanoj aluminijskoj foliji ili na širokim rešetkama) tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf...
Aromatični krumpir u foliji
Izaberite srednje velike krumpire s tankom korom, podjednake veličine. Koru ne gulite već operite dobro pod vodom, a potom tanki sloj površine krumpira odrežite kako bi stajao ravno na podlozi.
Stavite ga na dasku, između dvije kuhače (one služe da krumpir ne zarežete nožem do kraja) i režite ga na tanke šnitice. Prelijte ga s malo ulja tako da u svaki prorez uđe dio. Posolite i začinite aromatičnim začinima po želji (origano, bosiljak, čili, kajenski papar...) Upakirajte ga u aluminijsku foliju i pecite polako na roštilju, na laganoj vatri (na rubu rešetke).
Savjeti više: Između šnitica krumpira možete staviti malo parmezana.
Namaz od avokada i češnjaka
Sastojci:
- 1 do 2 češnja češnjaka
- 2 zrela avokada
- 1 žlica limunovog soka
- 3 žlice kokosovog ulja
- malo korijandera
- morska sol po ukusu
Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok smjesa ne postane skroz glatka. Namaz stavite u posudicu, poklopite i držite u hladnjaku. Poslužite uz vruće krumpire ili neko drugo povrće. Također, ovaj namaz, ali i onaj od slanutka, odlično idu uz hrskave šnite kruha ispečenih na roštilju.
Namaz od slanutka
Sastojci:
- 2 šalice ocijeđenog slanutka iz konzerve
- 1/3 šalice tahini paste (radi se od sezama i maslinovog ulja, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane)
- 1/4 šalice soka od limuna
- 1 žlica maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane posve glatka. Namaz čuvajte u hladnjaku. Poslužite uz kruh ili hrskavo povrće s roštilja.
Partneri projekta su Karlovačko, Podravka, Mesna industrija Ravlić, Meggle, Zvijezda i Cromaris.