Želite li lagan i zdrav “snack” na plaži ili u hladu ljetne terase, ne zaboravite na sočnu breskvu ili nektarinu. Njeno meko i aromatično “meso”, u kombinaciji s konjakom i sladoledom, oduševit će i najzahtjevnije sladokusce, a gurmani će breskvu “spojiti” s finim komadom svinjskog buta. Kao i kod bundeve, aromu breskve istaknut ćete ispečete li je u pećnici ili na roštilju te prelijete mješavinom meda i limunova soka. No smeta li vam kora, breskve kratko obarite u vreloj vodi, što će olakšati guljenje. Iako su sočnije i slađe, konzervirane breskve i nektarine sačuvajte za zimske recepte.
Nektarine u medu i želatini
Sastojci: 5 bresaka (ili nektarina), 60 g šećera, 2 žlice meda, sok od 1 limuna, 4 lista želatine, 1,5 dl slatkog vrhnja
Priprema: Breskve izrežite na polovice i kratko uronite u vrelu vodu kojoj ste dodali šećer, pa izvadite i ogulite. Listove želatine prelijte hladnom vodom. Med i limunov sok zagrijte na slaboj vatri i dodajte ocijeđene listove želatine. Miješajte dok se želatina ne istopi i ohladite. Smjesu prelijte preko bresaka.
Kremasta lepeza od slasnih nektarina
Sastojci: Tijesto: 3 žumanjka, 150 g maslaca, 300 g brašna, 100 g šećera; Krema: 3 jaja, 1/8 žličice soli, 1/2 šalice šećera, 1 šalica mlijeka, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 žlica maslaca, 2 žlice vode, 2 žlice limunova soka, 3 velike nektarine izrezane na kriške
Priprema: Umijesite prhko tijesto te ga pecite na 200C oko 15 minuta. Istucite smjesu od žumanjaka, soli i 3 žlice šećera te umiješajte brašno. Zagrijte mlijeko, 3 žlice šećera i vaniliju. Polovicu zagrijanog mlijeka umiješajte u smjesu sa žumanjcima te kuhajte dok ne prokuha, sklonite s vatre i dodajte maslac. Ohladite 10-ak minuta i prelijte preko pečenog tijesta. Prokuhajte breskve u vodi u koju ste dodali limunov sok i 2 žlice šećera. Prelijte preko bresaka i poslažite ih po tijestu.
Carsko meso u umaku od bresaka
Sastojci: 1 kg svinjskog mesa (but ili carsko meso), sol, papar, 4 velike breskve, 1dl vode, 1 dl suncokretova ulja
Priprema: Meso začinite solju i paprom te stavite u lim za pečenje. Podlijte vodom i prelijte uljem kako bi meso prilikom pečenja ostalo sočno. Breskve izrežite na četvrtine i poslažite oko mesa. Pecite u pećnici na 200C oko sat i 15 minuta. Tijekom pečenja breskve podlijte sokom od pečenja. Kad su breskve pečene izvadite ih i meso dalje nastavite peći. Breskve izmiksajte u blenderu da dobijete kremasti umak i umiješajte vrhnje za kuhanje. Kad je meso pečeno prelijte zagrijanim umakom.
Breskve s čajnim keksom
Sastojci: 4 breskve, sok 1/2 limuna, 2/3 šalice grubo usitnjenog čajnog keksa, 2 žličice konjaka, 1/2 žličice ekstrakta od vanilije, 2 žličice šećera, 1 žumanjak
Priprema: Prerežite breskve na polovice i uklonite koštice. Izdubite meso breskve kako biste dobili više mjesta za nadjev. Poslažite ih u lim za pečenje. Pomiješajte kekse i konjak te pustite da odstoji kako bi omekšali. Zatim im dodajte vaniliju, šećer i žumanjak. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200C dok ne omekšaju.
Tuna s breskvama
Sastojci: 3 žličice limunove kore, 1 žličica soli, 1/2 žličice mrvljenih čili papričica, 4 odreska tune, 2 žlice maslinova ulja, 2 oguljene breskve, 1/2 šalice sitno narezanog luka, papar, sol
Priprema: Pomiješajte limunovu koricu, papričicu i sol. Smjesom natrljajte odreske tune koje ste prethodno premazali maslinovim uljem. Napravite smjesu od bresaka, luka, limunova soka, 1/2 žličice limunove kore, soli i papra. Odreske pecite oko 3 minute sa svake strane i prelijte umakom