Sočan kolač od starog kruha
Kolač od starog kruha radi se ovisno o nečijem ukusu tako da sami morate odrediti omjere mlijeka, šećera, broju jaja... Na primjer, volite li sočniji kolač stavite više mlijeka, a želite li manje sladak, koristite manje šećera.
Primjer recepta:
Stari kruh narežite na šnite ili kockice. Posebno pomiješajte mlijeko jaja, šećer, vanilin šećer, malo ruma i cimeta, ribanu koricu limuna, naribane jabuke, grožđice. Potom u protvan složite red kruha i prelijte s pola smjese, pa jednako i drugi red.
Pecite na 180 stupnjeva dok ne porumeni. Ovaj kolač možete napraviti i bez jabuka već, na primjer, između dva reda kruha stavite pekmez ili neko drugo voće.
Možete napraviti i složenac s mesom
U protvan savite stari kruh izrezan na šnite, a na njega dinstano mljeveno meso ili dinstano povrće ili nešto treće po želji pa na to ponovno šnite kruha.
Kad ste sve posložili, prelijte to smjesom od vrhnja, malo mlijeka, dva jaja i soli po želji, ili smjesom od 2,5 dcl mlijeka, tri jaja i soli. Na kraju posipajte ribanim sirom ili parmezanom i pecite u pećnici dok ne porumeni.