Gazirana mineralna voda mala je poslastica za zdrave, a za one manje zdrave čini se kao dobar pokušaj da poprave svoje zdravlje. Univerzalno se pije diljem svijeta te svoju primamljivost duguje pikantnim mjehurićima, kao i navodnoj pomoći u probavi, osjećaju težine te zdravim mineralima kojima obiluje.
No, nije problem u mineralima, već u ugljičnom dioksidu koji je čini gaziranom, a sadrži slabu ugljičnu kiselinu, objašnjava Adam Thorne, ugledni britanski zubar.
- Većina ljudi nije svjesna činjenice da je gazirana mineralna iznimno kisela, ima pH 3. Mjehurići u mineralnoj bez problema erodiraju caklinu na zubima, a što se češće pije, opasnost je veća. Tijekom vremena to uzrokuje lakše kvarenje, upale, gubitak bijele boje i bol - ističe Thorne.
Osobito su opasne mineralne gazirane vode s raznim okusima, kod kojih ne postoji samo kiselina, već i šećeri.
- Nitko ne kaže da povremeno ne možete popiti čašu, no svakodnevno konzumiranje je doista opasno za oralnu higijenu - ističe Thorne za Independent.