To je to što me zanima!

Prekid boli poput opekline i teže se podnosi od fizičke boli

Nakon neželjenog prekida mozak procesuira bol na sličan način kao što bi da zadobijemo opekline, a simptomi su slični odvikavanju od ovisnosti, otkriva studija
Vidi originalni članak

Ljubavna bol stoljećima je neiscrpan izvor inspiracije za umjetnike, no znanstvenici su napokon uspjeli dokazati da je bol uzrokovana prekidom ljubavnog odnosa mnogo više od jednostavne emocionalne reakcije. Nakon prekida, dijelovi mozga zaduženi za procesuiranje fizičke boli znatno su aktivniji nego u normalnim okolnostima. 

Tada se ta bol doživljava kao opeklina, izgaranje pod kožom i žarenje što se može poistovjetiti kao reakcija organizma na opekline od vatre, otkrili su američki znanstvenici. Oni su proučavali ženske i muške volontere nakon što su ih partneri nenadano ostavili, skenirajući njihov mozak dok su gledali sliku bivšeg partnera. Otkrili su kako emocionalno prisjećanje boli više od dodirivanja s vrućom ili hladnom sondom.

- Ovi rezultati pokazali su nam da nas odbijanje partnera zaista fizički boli - utvrdio je voditelj studije. profesor Ethan Kross sa Sveučilišta Michigan.

Slike mozga pokazale su da iako mozak različito reagira na fizičku i emocionalnu bol, intenzitet osjeta u pojedinim regijama mozga mnogo je sličniji nego što se prethodno mislilo.

Simptomi "ljubavne groznice"

Prijašnja su istraživanja pokazala da prekid ljubavne veze uzrokuje slične simptome kao što to čini i odvikavanje od droge, jer smo u društvu partnera osjećali ugodu povezanu sa stvaranjem tzv. hormona sreće ili serotonina u mozgu. Iznenadna promjena okruženja i intenzivan osjećaj nedostatka javlja se kao biološka reakcija na nedostatak pozitivnih podražaja na koje smo navikli, objašnjavaju znanstvenici.

Oni navode da su najčešći simptomi boli nakon prekida veze ili braka pojačana tjeskoba, nesposobnost koncentracije, lupanje srca, pritisak u prsima i poremećaji sna.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • MarijaTokić 21.04.2011.

    AAAA....Sve sam i ja to doživila...čak i da su mi morfij davali ne bi ni to moglo ublažit bol u srcu...prošle su dvi god a ja još uvik mislim na njega...ali opet s obzirom da sam uvik bila veseli tip osobe s osmjehom na licu a boli u srcu išla sam dalje...nije on vrijedan mojih suza

  • neustahije brzic 12.04.2011.

    ljudi moji i meni se desilo da je cura prekinua samnom ja sam ju iskreno volio i htio joj sve najbolje u zivotu lud sam za njom jos uvjek iako sam saznao da me prevarila i previse ljudise bilo umjesalo u nasu vezu cak i njena mama koja joj je trazila muza zalosno al istinito prekinuli smo u11 mjesecu i vise se uopce ne cujemo al ja cu poludit od boli koliko mi je stalo do nje izgubio sam skroz volju za zivotom nije mi mvise vazno nista u zivotu a a dok smo bili skupa stvarno smo bili sretni ja si uopce neznam kako da si pomognem imam svoj ponos i dobar sam covjek i iskren al moj zivot vise ne vrijedi ama bas nista i najradije bi da me nema jer oce da mi srce puknre od boli

  • MAYA_9 02.04.2011.

    prekidi su nocna mora, iz koje se nemozes probudit kad ti je najpotrebnije da budes budan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare