Hrana i plodnost neizostavno su povezani jer su za začeće djeteta potrebne zdrave jajne stanice i zdravi spermatozoidi te dobro opće stanje organizma. Određene namirnice i uravnotežena prehrana mogu smanjiti razinu stresa, poboljšati zdravlje reproduktivnih organa i osigurati organizmu dovoljnu količinu hranjivih tvari.
Brojne znanstvene studije dokazale su da normalizacija udjela tjelesne masti utječe na uravnoteženje razina reproduktivnih hormona i bolju plodnost. Pothranjenost smanjuje plodnost kod žena jer smanjen postotak masnog tkiva može utjecati na ovulaciju, a smanjenje tjelesne mase od 15 posto može imati za posljedicu neuredan menstrualni ciklus.
- Kod žena je iznimno važan povoljan nutritivan status i adekvatan rad štitnjače. Raznolika, sezonska, mediteranska prehrana je najbolji prehrambeni model, a konkretne namirnice koje mogu pridonijeti boljem zdravstvenom statusu trebale bi prije svega biti one koje su dobar izvor folata, važnog nutrijenta u razdoblju prije začeća i u prvom tromjesečju trudnoće. Namirnice bogate folatima su mahunarke, agrumi, cjelovite žitarice, tamnozeleno lisnato povrće, perad, jetrica... Također, treba obratiti pozornost na adekvatan unos mineralnih tvari, prvenstveno željeza, selena i cinka koji se mogu pronaći u krtom crvenom mesu, jetrici, tamnozelenom lisnatom povrću, cikli, integralnim žitaricama i mahunarkama te u ribi i plodovima mora, koji su ujedno i najbolji izvor omega-3 masnih kiselina - pojašnjava nutricionist dipl. ing. preh. teh. Karmen Matković Melki.
S druge strane, kod muškaraca pretilost utječe na plodnost, ne samo zato što rezultira manjom proizvodnjom spermija, nego je i njihova kvaliteta slabija.
Kod muškaraca, napominje nutricionistica Matković Melki, za kvalitetu spermija iznimno je bitan dobar nutritivni i zdravstveni status. Postoji povezanost između prekomjerne tjelesne mase i kvalitete spermiograma (broja i pokretljivosti spermija) pa se preporučuje optimalna prehrana u kojoj je potrebno značajno reducirati unos rafiniranih proizvoda, zasićenih masti, šećera i alkohola.
Muškarcima se preporučuju tjelesna aktivnost i prehrana bogata proteinima, odnosno aminokiselinama, među kojima se ističe arginin (svježi sirevi, fermentirani mliječni proizvodi, sirutka, krto crveno meso, divljač, plava riba i plodovi mora, heljda, zob).
- Važno je u prehranu uključiti i namirnice bogate snažnim antioksidansima: cinkom, vitaminom E (orašasti plodovi, sjemenke i kvalitetna biljna ulja - kukuruznih klica, repice, lana, maslinovo ulje), koenzimom Q10 koji se može pronaći u kvalitetnim mesnim izvorima, peradi (posebice iznutricama) te u plavoj ribi (srdele), kao i u sjemenkama i arašidima - kaže Matković Melki.
Nutricionistica doc. dr. sc. Daria Vranešić Bender istaknula je kako antioksidansi imaju ključnu ulogu u plodnosti oba spola. Visok unos tih tvari kod žena može umanjiti oksidativni stres u jajnim stanicama, a kod muškaraca može poboljšati broj, strukturu i pokretljivost spermija.
Potičući tijelo da proizvodi određene neurotransmitere, neke namirnice mogu utjecati i na raspoloženje i želju za seksom. Tako je, primjerice, dopamin glavni krivac za to što se osjećamo dobro i motivirano. Tijelo ga proizvodi iz aminokiseline tirozin, koje najviše ima u puretini i piletini, crvenome mesu, školjkama, tuni, mliječnim proizvodima i jajima, avokadu te banani.
Potrebno je konzumirati i punomasno mlijeko jer ono povoljno djeluje na jajnike, kao i punomasni jogurt i sir jer je tijelu potrebna masnoća kako bi apsorbiralo nutrijente koji utječu na plodnost. Vrlo jak antioksidans je i betakaroten, kojim obiluju mrkva, kelj, špinat i krumpir.
Harvardska studija objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology, u kojoj je tijekom osam godina praćeno više od 18.000 žena, pokazala je da visok unos proteina iz namirnica biljnog podrijetla povećava šanse za začeće.
Rizik od ovulatorne neplodnosti bio je 50 posto manji u žena koje su pet posto svog dnevnog unosa energije osigurale biljnim, a ne životinjskim proteinima.
Namirnice za žene:
Folat - blitva, špinat, brokula, raštika, kupus, prokulica, šparoga i mahunarke
Tirozin - puretina, piletina, crveno meso, školjke i tuna te jaja i mliječni proizvodi, avokado i banana
Namirnice za muškarce:
Koenzim Q10 - govedina, piletina, svinjetina, plava riba, losos, pastrva, orašasti plodovi
Vitamin C - agrumi, bobičasto voće, lisnato zeleno povrće, paprika
Vitamin E - orašasti plodovi i sjemenke i njihova ulja