Truffle torta od kestena
Sastojci: 50 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 2 žumanjka, 1/2 žlice kakaa, vanilin šećer, 35 g brašna, 30 g sjeckanih oraha, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 2 žlice slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 5 dl mlijeka, 8 dl vrhnja za šlag, 250 g kesten pirea, 200 g tamne čokolade, 100 g čokolade za kuhanje za glazuru, 2-3 žlice ulja
Priprema:
Korak 1: Pjenasto umutite šećer i maslac, pa postepeno dodajte žumanjke. Zatim umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, kakao i vaniliju. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Umiješajte vrhnje, mlijeko i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Korak 2: Ulijte u okrugli kalup, pospite smjesu sjeckanim orasima i pecite biskvit oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prokuhajte pola količine slatkog vrhnja i zalijte njime kocke čokolade. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i umiješajte kesten pire.
Korak 3: Od preostalog vrhnja istucite šlag i umiješajte ga u čokoladu i kestene. Izlijte na tijesto i ostavite neka se krema stisne u hladnjaku. Tortu prelijte otopljenom čokoladom u koju ste umiješali ulje, pa vratite u hladnjak da se ohladi do kraja.
Mramorna rolada
Sastojci: 6 jaja, 6 žlica šećera, vanilin šećer, 5 žlica brašna, 1/4 vrećice praška za pecivo, žlica kakaa, krema: 150 g kesten pirea, 50 g šećera u prahu, 50 g maslaca, 50 g čokolade u prahu, 50 g oraha, žlica ruma
Priprema:
Korak 1: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i promiješajte. Od smjese odvojite 6 žlica i u to dodajte kakao.
Korak 2: Veći četvrtasti lim obložite papirom za pečenje i izlijte bijelu smjesu. Po vrh žlicom izlijte krugove od tamne smjese. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Pečeni biskvit pažljivo izvadite iz lima na kuhinjsku krpu koju ste posuli šećerom, skinite papir, te zajedno s krpom savijte tijesto u roladu.
Korak 3: Ostavite neka se ohladi. Izmiksajte kesten pire, šećer u prahu, maslac, mljevene orahe, čokoladu i rum u kompaktnu kremu. Odmotajte roladu, premažite nadjevom i pažljivo ponovno smotajte. Ukrasite čokoladnim ukrasima.
Ekleri s pudingom od kestena
Sastojci:
- Tijesto: 100 g brašna, 4 jaja, 100 g maslaca
- Nadjev: 2 žumanjka, 50 g šećera, 25 g brašna, 2 i 1/2 dl mlijeka, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 200 g pirea od kestena, 100 g bijele čokolade
Priprema:
Korak 1: Zakuhajte 2,5 dl vode s maslacem. Dodajte brašno i prstohvat soli, te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kad se počne odlijepljivati od stijenki posude, maknite s vatre i postepeno umiješajte jaja. Smjesom napunite slastičarsku vrečicu s nastavkom veličine 1 cm.
Korak 2: Tijesto istiskujte na lim obložen papirom za pečenje, u 7 cm duge prutiće s dosta razmaka. Poškropite ih vodom i pecite oko 20 minuta na 180°C. Temperaturu zatim smanjite na 150°C i pecite još 10 minuta dok tijesto ne požuti. Ohladite ga i prerežite po dužini, ne do kraja.
Korak 3: Pjenasto umutite žumanjke i šećera, te primješajte brašno. Preostali šećer i mlijeko stavite da zavrije. Vrelo mlijeko miješajući ulijte u žumanjke, dodajte vaniliju i vratite na vatru, Kad zavrije kuhajte još 2 minute. Kad se puding malo ohladi izmiksajte ga s pasiranim kestenima. Pomoću slastičarske vrećice napunite eklere i prelijte otopljenom bijelom čokoladom.