broj osoba: 4
priprema: 30 minuta
Sastojci:
50 g slanine luk, 100 g stabljika celera, feferon, 2 žlice maslinova ulja, 200 g mladog bijeloga graha, 80 ml balzamičnog octa, 50 ml juhe, 500 g penna ili peneta, 40 g ribanog parmezana, sol i papar
Priprema:
Izrežite slaninu na kockice. Oljuštite i nasjeckajte luk. Očistite i operite celer pa ga ukoso narežite na tanke ploške. Očistite, operite i narežite na trakice i feferon.
Zagrijte dvije žlice maslinova ulja pa na njemu uz miješanje četiri minute pirjajte pripremljenu slaninu, luk, celer i feferon. Ocijedite mladog bijeloga graha i dodajte smjesi koja se prži.
Podlijte grah balzamičnim octom te potom ulijte i juhu, posolite i popaprite prema ukusu te dodajte malo šećera. Ostavite umak da krčka 8-10 minuta na slaboj vatri. U međuvremenu skuhajte al dente tjesteninu u dosta posoljene vode. Ocijedite te je pomiješajte s umakom od graha.
Dodajte ribani parmezan i po potrebi dosolite te dodajte malo vode od kuhanja tjestenine ako je umak pregust.