To je to što me zanima!

Prefina domaća pita s džemom od nara, jabukama i malo ruma

Ne treba posebno naglašavati koliko je nar dobar za zdravlje, a kada ga spojite s rumom, jabukama i orašastim plodovima, tada postaje pravi raj za vaše nepce
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 280 g brašna
  • 60 g šećera
  • 120 g maslaca
  • jaje
  • žumanjak
  • žlica vode
  • 500 g jabuka
  • 100 g sjeckanih orašastih plodova

Za džem od nara:

  • kg očišćenog nara
  • 750 g šećera
  • žličica vanilije
  • žličica ruma

Priprema:

Preko noći pomiješajte nar sa šećerom. Sutradan kuhajte oko 20 minuta, procijedite i vratite sok u posudu, a bobice pasirajte. Kuhajte ih sa sokom dok ne dobijete džem željene gustoće i aromatizirajte vanilijom i rumom. Umijesite prhko tijesto za pitu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak pola sata. Dvije trećine tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i obložite kalup za pitu.

Razvaljajte ostatak tijesta i izrežite na duge šire trake. Premažite pitu džemom od nara, posipajte orašidima i nadjenite sitno ribanim jabukama pomiješanim s dvije žlice džema. Napravite rešetku od traka tijesta na vrhu pite, navlažite s malo vode, pritisnite krajeve i uklonite višak tijesta. Peciteoko 40 minuta na 200°C.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Judita👥 13.12.2016.

    jako fino, ..u slast:)

  • aurea1 13.12.2016.

    ne volim taj americki stil pite, onaj nas mi je drazi

  • montello 13.12.2016.

    mljaccccccccccc prekrasno

Komentiraj...
Vidi sve komentare