Kad ga idući put ugledate u trgovini, nemojte oklijevajte ubaciti ga u košaricu - jer se uz slatki krumpir vežu mnoge zdravstvene koristi.
POGLEDAJTE VIDEO:
Nutritivna vrijednost jednog slatkog krumpira srednje veličine
112 kalorija
26 g ugljikohidrata (8% DV)
2 g proteina
0 g ukupne masti
0 g zasićenih masti
4 g vlakana (15% DV)
5 g šećera
438 mg kalija (12% DV)
32 mg magnezija (8% DV)
39 mg kalcija (3% DV)
0,8 mg željeza (3% DV)
61 mg fosfora
3 mg vitamina C (5% DV)
0,3 mg vitamina B6 (15% DV)
18.443 IU vitamina A (386% DV)
Zdravstvene koristi slatkog krumpira:
Konzumacija slatkog krumpira može utjecati na:
- Bolji vid - zbog vitamina A
- Imunitet - vitamin A pomaže i u drugim tjelesnim funkcijama, uključujući staničnu komunikaciju, rast i diferencijaciju
- Oštriji um - vitamin B6 je bitan koenzim za kognitivni razvoj
- Jače srce - kalij i magnezij pomažu krvnom tlaku.
- Niži kolesterol (LDL)- vlakna mogu pomoći u smanjenju lošeg kolesterola, ali i smanjenju rizika od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Je li slatki krumpir zdraviji od 'običnog', bijelog?
Dok slatki krumpir sadrži mnogo više vitamina A i nešto više vlakana, bijeli krumpir pobjeđuje kada je u pitanju sadržaj kalija i vitamina C. I bijeli i slatki krumpir smatraju se zdravim namirnicama bogatima s hranjivim tvarima, pa iskoristite prednosti jednog i drugog.
Ima li slatki krumpir visoki udio šećera?
Ne. On sadrži prirodne šećere i u njemu nema dodanog šećera (osim naravno ako ga sami dodajete u kuhanju). Istraživanja čak pokazuju da slatki krumpir može biti izvrstan dodatak dijabetskoj prehrani. Česta je zabluda da dijabetičari moraju u potpunosti izbjegavati ugljikohidrate; ono što je važno je vrsta ugljikohidrata koju jedemo, a slatki je krumpir namirnica s niskim indeksom glikemije i sadrži mnogo vlakana, što znači da se glukoza sporo oslobađa i apsorbira u krvotok pa neće doći do navale šećera u krvi.
Narančasti, žuti ili ljubičasti slatki krumpir - u čemu je razlika?
Studije pokazuju da slatki krumpir u različitim bojama može sadržavati različitu razinu fitonutrijenata, kemikalija dobrih za zdravlje koje nalazimo u biljkama.
Narančasti slatki krumpir npr. ima najviše razine beta-karotena, karotenoida s antioksidacijskim djelovanjem. S druge strane, ljubičasti krumpir ima više antocijana, flavonoida koji se nalazi u borovnicama. Antocijanini također imaju antioksidacijski učinak i mogu pridonijeti zdravlju mozga.
Možemo li s njim uzeti previše vitamina A?
Iako je istina da prevelike doze vitamina A iz raznih dodataka prehrani mogu dovesti do predoziranja odnosno hipervitaminoze A, no velike količine karotenoida pro-vitamina A (onog iz povrća) nisu povezane sa štetnim nuspojavama.
Konzumacija prevelikih količina hrane bogata beta-karotenom poput mrkve može uzrokovati bezopasno stanje zvano karotenemija, za koje je karakteristična žuta pigmentacija kože.
Kako ga pripremati?
Postoji toliko ukusnih načina da iskoristite blagodati slatkog krumpira. Pri kupnji odaberite čvrste gomolje sa glatkom kožom i čuvajte ih do tjedan dana na hladnom, suhom i tamnom mjestu - ne u hladnjaku, jer to može uzrokovati da mu se unutrašnjost stvrdne i da skuhan ima čudan okus, piše Good House Keeping.
Pokušajte napraviti pire od slatkog krumpira, prženi slatki pomfrit ili salatu s pečenim slatkim krumpirom, a recepte pogledajte u videu gore.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: