U pripremi hrane vrlo je važno paziti na pravilan omjer sastojaka koje osim pomoću šalica i žličica možete izmjeriti pomoću prstiju. Jedna čajna žlica jednaka je palcu od prvog članka do vrha. To je najbolja mjera za majonezu, maslac ili ulje, a može se primijeniti i u pripremi kolača, objasnila je američka nutricionistica Jessica Crandall.
Jedna žlica
Cijela dužina palca od dlana do vrha odgovara jednoj jušnoj žlici. Najčešća je mjera za džemove, kremaste sireve, dresinge za salatu i umake, piše Woman's Day.
Šaka
Stisnite šaku i znat ćete koju količinu trebate staviti za jednu šalicu. Ova mjera koristi se za rižu, žitarice i tjesteninu. Zatvorena šaka ili jedna šalica ujedno je i optimalna mjera navedenih namirnica za jednu osobu u obroku.
Otvorena šaka ili cijeli dlan
Vaš dlan količina je koju biste u jednom obroku trebali pojesti odreska, ribe ili peradi. To je preporučljiva količina bjelančevina za jedan obrok, a može vam pomoći da odredite potrebnu količinu kada imate više gostiju.
Prstohvat
Ako u recept ide prstohvat soli i bojite se da biste mogli pretjerati, jednostavno kao mjeru uzmite mali prst od posljednjeg članka do vrha. Takve mjere najbolje su u pripremi kolača.
Kažiprst ili 30 grama
Dužina kažiprst je jednaka serviranju od 30 grama ili jedne unce (mjere koju najčešće koriste angloamerički kulinarski portali). Pomaže u mjerenju sira, orašastih plodova i sušenog voća. Može vam pomoći i ako želite nešto jednako izrezati.
Ti se plodovi mogu mjeriti i jednom poluotvorenom šakom koja količinom odgovara 30 grama, dok su za isto serviranje čipsa, pereca ili kokica potrebne dvije poluotvorene šake.
Vikend-recepti slavnih kuhara: Piletina pripremljena u mlijeku