To je to što me zanima!

Pravilo žudnje od tri minute i još neki savjeti za vitku liniju

Psihologinja Jane Ogren proučava navike u jelu i pretilost već više od 25 godina te ima nekoliko savjeta kako zavarati um. Važno je, kaže, biti opušten sa hranom, a brojanja kalorija nema
Vidi originalni članak

Glad nije razlog za grickanje

Hrana igra previše važnu ulogu u našim životima. Zato, treba se naviknuti jesti tri obroka dnevno - doručak, ručak i večeru, a grickanje između obroka zaboraviti. Ako se glad i pojavi, s većim zadovoljstvom ćete dočekati glavni obrok, a i želudac će se naviknuti na taj ritam.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pravilo žudnje od tri minute

Zapamtite da osjećaj gladi često dolazi iz glave bez obzira je li želudac pun ili prazan. Pa tako čeznete, na primjer, za čokoladom jer to znači predah i kratak osjećaj zadovoljstva.

Ali, ako se strpite i suzdržite od posezanja za hranom tri minute od pojave žudnje za njom, taj osjećaj će nestati i više nećete imati želju baš to pojesti. Te tri minute se zabavite s nečime, pričajte s kolegom itd. Bit će lakše izdržati.

MALE PROMJENE Trikovi kako kombinirati odjeću - da izgledate daleko mršavije

Kako ćete se osjećati nakon kolača?

Nije lako odoljeti slasnom kolaču koji samo čeka da ga uzmete i zagrizete. Ali, tada se trebate sjetiti da će osjećaj zadovoljstva dok jedete trajati jako kratko, a osjećaj krivnje, prenatrpanog želuca ili višak kilograma dugo. Ne isplati se!

Jede se za stolom, u miru 

Kako i gdje jedete je vrlo važno, i to treba biti za stolom, a ne ispod njega, na kauču ispred televizora, u hodu na ulici itd. Naime, ako sjednete za stol i jedete, mozak će to dobro zapamtiti, odnosno registrirat će da ste jeli.

Tad će se žudnja za nekom hranom neće pojavljivati tako često kao ni lažni osjećaj gladi.

NOVI PRIJEDLOG: Juha za doručak, zašto ne? Uz nju se nećete vratiti žitaricama

Ne treba biti podložan raznim utjecajima

Na primjer, ne treba slijepo slijediti recept poznatog kuhara na TV-u prepunog nezdravih sastojaka, već trebate razmisliti svojom glavom i preurediti isti recept da bude zdraviji. Recimo, umjesto bijelog brašna staviti integralno.

Isto tako ne treba slijepo izbjegavati nezdravu hranu već si povremeno priuštiti kolač, sladoled, gazirani sok itd. Ljudi ne vole zabrane pa čak i ako ih sami sebi postavljaju. Treba biti realan i razuman.

Pa što ako vam se ne sviđa zdrava hrana

Okuse koji su vam se sviđali cijelog života lako možete zamijeniti onima koje nikad niste voljeli, i zavoljeti ih. Recimo, brokula i integralni kruh su vam uvijek bili 'fuj', ali lako mogu postati ukusni ako im date priliku, a to se neće dogoditi izbjegavanjem tih namirnica.

Važno je promijeniti rutinu i nekad 'fuj' hrana će postati ukusna jer navike na neke okuse ostale su možda iz djetinjstva, a ljudi su često robovi navika i ne vole promjene pa ih i izbjegavaju. 

Kupujte jednostavnu hranu 

Puno je bolje kupovati hranu koja nema deklaracije s opširnim opisima jer se radi o jednostavnim namirnicama. Primjerice, to su voće i povrće, riba, meso, riža, tjestenina, sir, konzerva rajčice itd.

Izbjegavajte kupovati gotova i polugotova jela, radije obrok pripremite sami, tako ćete znati što jedete i u svakom slučaju ćete jesti zdravije, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • sky linee 13.01.2020.

    Žudnja mmm😉

Komentiraj...
Vidi sve komentare