Nemojte brinuti, uz ovaj vodič ćete pravilno postaviti stol i impresionirati goste uredno posloženim beštekom. Obavezno dodajte božićne dekoracije i uskladite boje kako bi stol izgledao još bolje.
POGLEDAJTE VIDEO: Blagdanski stol
Božićni stol: Osnove bontona
Za besprijekoran blagdanski stol pravila su ista kao i za svaki drugi elegantan stol. Srećom, vrlo lako ih je pratiti!
Pribor za jelo uvijek se koristi počevši od onog najudaljenijeg u odnosu na tanjur. Nož ide udesno s oštricom prema unutra; žlica, ako je ima, ide desno od noža. S lijeve strane ide jedna ili dvije vilice, ovisi o tome koliko jela imate. Pribor za desert bilo da je riječ o žlici ili vilici, složite vodoravno ispred tanjura, ali ih možete poslužiti i izravno uz desert.
Čaše idu gore desno, ali ne zaboravite da se bijela i crna vina služe u različitim čašama! Ako je vaš božićni stol prostran, možete dati šik izgled stolu tako da postavite tanjuriće za kruh umjesto jedne košarice za sve.
Salvetu možete staviti i direktno na tanjur, po mogućnosti s lijepim držačem za salvete. Vrlo dobra ideja je umetnuti kartice s imenima ili čak mali tiskani jelovnik. Što se tiče ulja i octa za salatu, bolje ih nemojte iznositi na stol, osim ako nemate dobar set za ulje, sol i papar kojim se možete pohvaliti.
Konačno dolazimo i do središnjeg dijela stola. Na njemu ne smije biti ništa što sprječava goste da se gledaju u oči. Ako ćete koristiti svijeće, postoje dvije varijante: ili odaberite vrlo niske svijeće ili ih postavite u vrlo visoke svijećnjake, tako da ne zaklanjaju pogled.
Isto je i sa cvijećem, neka bude nisko da možete vidjeti goste.