Trovanje hranom mnogo je češće ljeti nego u bilo koje drugo godišnje doba, zbog visoke vlažnosti i visokih temperatura, koji stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija. Bakterije se osobito brzo razmnožavaju u proteinskoj hrani poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda i jaja, kao i povrća poput graha i žitarica, ističe nutricionistkinja i kolumnistica Fox Newsa, dr. Tanya Zuckerbrot.
Ona tvrdi kako je redovito pranje ruku najdjelotvorniji način zaštite od trovanja hranom. Prije pripreme i dodirivanja hrane važno je svaki put dobro oprati ruke u toploj vodi i sa sapunom, a osobito nakon odlaska na zahod, dodirivanja životinja ili prljavih površina u domu te mijenjanja pelena. Ako jedete hranu izvan kuće, sa sobom obavezno nosite vlažne maramice za dezinfekciju ruku, kao i papirnate ručnike za brisanje površina i ruku.
Odvajajte hranu
Unakrsna kontaminacija je jednostavan način u kojem bakterije s jedne namirnice prelaze na drugu tijekom čuvanja, pripreme ili serviranja hrane. Temeljito perite tanjure, noževe i daske za rezanje na kojima je bilo sirovo meso, jaja ili mliječni proizvodi. Ako hranu nosite izvan kuće, pažljivo zamotajte sirovo meso kako sokovi iz njega ne bi došli u kontakt s drugom sirovom hranom, poput povrća. Meso ćete vjerojatno ispeći na visokoj temperaturi i tako ubiti bakterije iz njega, ali će one s povrća uzrokovati prave probleme vašem želucu, naglašava Zuckerbrot.
Kuhajte na odgovarajućoj temperaturi
Hrana je sigurna za jelo ako se dovoljno dugo kuhala na visokoj temperaturi, jer je to jedini način da se unište bakterije.
Minimalne temperature za pripremu namirnica:
- Voće i povrće: 60 °C
- Goveđe i svinjsko pečenje, goveđi odresci, teletina, janjetina, divljač: 65 °C
- Jaja: 70 °C
- Mljeveno meso: 75 °C
- Punjena riba: 80 °C
Čuvanje hrane u hladnjaku
Čim namirnice donesete kući iz dućana odmah ih stavite u hladnjak. Posebno odvojite meso, povrće i mliječne proizvode u zasebne ladice kako među njima ne bi bilo kontakta. Ako hranu nosite izvan doma obavezno koristite prijenosni hladnjak.
Ostatke brzo pospremite
Ako je vani temperatura iznad 30 °C, niti jedna namirnica ne bi smjela stajati dulje od sat vremena izvan hladnjaka. Ostatke od ručka ili večere koji su već podgrijavani treba brzo pospremiti u hladnjak, ali tako da ih prije ohladite u sudoperu ispunjenom hladnom vodom ili da ostatke podijelite u nekoliko posuda.