Tijekom travnja i svibnja, u razdoblju cvjetanja, bere se maslačak. Sadrži više karotena od mrkve te je odličan izvor minerala i vitamina. Osim što je ljekovit, ugodnog je okusa
Vidi originalni članak
Cvjetovi su ugodnog okusa, a od njih možete pripremiti sirup, koji se često naziva medom od maslačka, zbog njegove gustoće i sličnosti u strukturi. Sirup se koristi za zaslađivanje čaja, a žlicu sirupa uzmite za lijek. Osim što je ljekovit, sirup je ugodnog okusa, a možete mu dodati sok limuna i naranče.
Sastojci:
- 250 komada cvjetova maslačka
- 1 i 1/2 l hladne vode
- 2 limuna2 naranče
- kg šećera
Priprema:
Svježe ubrane cvjetove maslačka prelijte hladnom vodom i dodajte limun i naranču izrezane na ploške.Ostavite pokriveno na hladnome mjestu 24 sata. Procijedite i dodajte šećer. Nakon što zavrije kuhajte oko sat i pol. Ulijte ga u zagrijane sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se ohlade.