Potrošite li svakoga radnog dana 30 kuna za naručivanje gotovih jela iz dostave, na kraju mjeseca bit ćete siromašniji za 600 kuna, a nećete učiniti dobru stvar za svoje zdravlje.
- Nosite li ručak od kuće, možete kontrolirati broj kalorija, veličinu porcija te sadržaj soli i masti. Naručujete li jelo, nemate pojma što se događa iza zatvorenih vrata tuđe kuhinje - tvrdi dijetetičarka Lisa Kimmel. Ipak, da ne biste svakog dana jeli dosadne sendviče od šunke, sira i zelene salate, poslužite se idejama svjetskih i domaćih chefova.
Matthew Leonard iz Miamija tako preporučuje salatu od tunjevine, sjeckanih rajčica, mladog luka, kapara i maslina bez koštica začinjenu maslinovim uljem i limunovim sokom. Možete je poslužiti na listovima zelene salate ili njome napuniti sendvič od kvalitetnog integralnoga kruha. Amy Eubanks iz restorana BLT Fish u New Yorku kombinira zelenu salatu s nasjeckanim jagodama, marelicama ili borovnicama, ovisno o tome koje je voće trenutačno na vrhuncu sezone, te šakom orašastih plodova i kozjim sirom, a začinjava je mješavinom ulja, octa, meda i senfa.
Lagani ljetni ručak po receptu Ane Ugarković
Premažite patlidžane maslinovim uljem i ispecite ih u pećnici. Napravite složenac od pečenih patlidžana, svježega kozjeg sira, rajčice i bosiljka. Ili umjesto salame u sendvič stavite marinirane ribice i malo pirea od blitve, rikolu ili zelene klice.
Salatu je bolje začiniti neposredno prije jela
Stephan Macci smatra da nije dobro miješati užitak s poslom, pa je bolje jesti vani. Ako baš morate, ponesite povrće za salatu u posudi i začinite je prije jela. Sendviče punite pilećim prsima, tikvicama i paprikom, ne salamom i majonezom.
Na poslu se ručak jede u dijelovima
Ako je vrijeme jako toplo nemojte na posao nositi kremasto-voćne kombinacije koje će vam fermentirati u torbi, savjetuje Vladimir Šajnović, šef kuhinje, čije kolumne možete čitati u prilogu 24sata Skuhatćute.
Napravite sendvič od raženoga kruha, dimljenih purećih prsa i sira tilzita. Ako imate vremena, možete ga i tostirati
Wolfgang Puck
- Nabavite prikladne posude s više odjeljaka ili više malih posuda pa dovršite jelo prije obroka. Ako ste uzeli komad pečene piletine, odmah ga narežite na komadiće i stavite posebno u posudu, a u drugu samo opranu i ocijeđenu salatu. Dresing ponesite u bočici od jogurta pa ga na poslu protresite i začinite salatu - kaže Vladimir Šajnović.
Za ljubitelje zdravog života Jennifer Sant’anna iz New Yorka preporučuje narezano svježe sezonsko voće, sir i lijepi komad svježega kruha iz krušne peći.
Zdrava Waldorfska salata
Lucas Manteca, chef iz New Jerseya, kao idealni ručak predlaže waldorfsku salatu. Priprema je s kriškama naranče, svježim purećim prsima, grožđem, zelenom salatom putericom, celerom, krastavcima i rotkvicama te preljevom od kozjeg sira.
Grčka salata restorana Kefi
Narežite zelenu salatu na tanke trake. Dodajte fetu, masline, krastavac, cherry rajčice i luk. Posolite i popaprite te začinite maslinovim uljem. Tako salatu priprema chef Michael Psilakis
Patrickova užina od avokada i limuna
Ponesite avokado, sol, limun i pržene sjemenke sezama. Prije jela prepolovite avokado, izvadite košticu i izrežite. Začinite limunom, solju i sezamom, savjetuje chef Patrick Connolly.