Okusi djetinjstva ne zaboravljaju se tako lako, a nisu ih zaboravili ni naši vrsni chefovi. Petra Jelenić, chefica popularne slastičarnice Mak na konac, kao mala je obožavala pečena jaja i palačinke.
- Tata je pekao jaja na karameliziranom luku, pa bi mu se sestra i ja pridružile za stolom te smo jeli iz tavice, svatko po nekoliko zalogaja. Jeli smo uvijek domaće i jednostavno, a ta su mi jela i danas omiljena - prisjeća se Petra i dodaje da je mama radila savršene palačinke.
Recept je bio “strogo odokativan”, a Petra je nakon nekoliko stažiranja radila “palačinka partyje” s prijateljima. Jela ih je uglavnom s neponovljivim bakinim pekmezom od marelica.
- Sjećam se i bakine nedjeljne slastice, rezanaca s makom. Kad je pravila rezance za juhu, baka bi napravila i malo širokih rezanaca. Onda ih je skuhala, mak prepržila na malo maslaca, pa stavila na tjesteninu i posula s malo šećera - govori Petra. Slatko je voljela i Marina Gaši, vlasnica novigradskog restorana Marina.
- Danas više ne stignem pripremati jela kao nekad zbog puno posla, ali volim otići do mame, koja me nekad dočeka omiljenom slasticom - tortom od čokolade i oraha - kaže Marina.
Davno zaboravljenih jela prisjetila se i gastronovinarka Božica Brkan, urednica portala Oblizeki.
- Jeli smo često kukuruzne žgance i kašu, dosta variva i mnogo manje mesa. A obožavala sam jesti sirovi paradajz, jela sam ga kao jabuku. Od paradajza i ostalog povrća majka je spravljala odličan sataraš - kaže Božica, koja ga i danas sprema po starinskom receptu, bez previše začina.
Da starinska domaća jela što dulje ostanu u kuhinji zalaže se i Branko Ognjenović, popularni televizijski chef i osnivač Kulinarskog studija “Majstor kuhar”. Kao mali jeo je uglavnom jela iz “austrougarske” kuhinje jer mu je baka bila iz Pešte.
- Obožavao sam krpice sa zeljem i sva ljetna variva, poput graha ili bučina variva s paprikom i vrhnjem. A uz to su najbolje pasali ‘faširani šnicli’ - kaže Branko.
Chef Mate Janković pak prisjeća se mediteranske prehrane jer je djetinjstvo proveo u Rijeci. U tanjuru se često našla riba, buzara od škampi, razna rižota...
- Ali špageti sa šalšom od pomidora i parmezanom bili su bez premca! To mi je i danas omiljeno jelo koje često radim - priča Mate Janković.
S druge strane, baka mu je bila Slovenka, a pravila je fine štrudle, kao i štrukle za koje je ručno razvlačila tijesto.
Domaći kruh od kojeg miriši cijela kuća obilježio je djetinjstvo Ane Grgić, chefice Esplanade.
- Mama ga je svakodnevno pekla, a obožavala sam i pitu od krumpira. To su mi najomiljenija jela u djetinjstvu, na njima sam odrasla. Žao mi je da nemam više vremena pripravljati ih, ali kad odem kući u Brčko, često mi ih mama zna napraviti - kaže Ana.
Mate Janković: Šalša sa špagetima i parmezanom
Sastojci: 6 cijelih rajčica, mrkva, 2 luka, 4 češnja češnjaka, 10 listova bosiljka, maslinovo ulje, sol, papar, malo šećera, 400 g špageta, ribani parmezan
Priprema: Rajčice blanširajte i ogulite te im izvadite sjemenke. Mrkvu naribajte, a luk sitno nasjeckajte. Popržite luk na malo maslinova ulja te dodajte mrkvu, grubo sjeckani češnjak i rajčicu. Dodajte prstohvat šećera, sol i papar pa kuhajte toliko da se rajčice ne raspadnu do kraja. Pri kraju dodajte bosiljak. Poslužite sa špagetima i ribanim parmezanom.
Branko Ognjenović: Varivo od buče
Sastojci: 700 do 1000 g naribane buče, manja glavica luka (ili pola velike), pola paprike, 200 ml vrhnja, žlica svježeg kopra, malo brašna, sol, šareni papar
Priprema: Buču nasolite pa nakon 10-ak minuta dobro ocijedite rukama. Luk nasjeckajte na sitno, pa lagano popržite na malo ulja. Papriku narežite na kockice te ju dodajte na luk zajedno s bučom. Pospite s prstohvatom brašna (i ne morate) pa dodajte malo vode. Posolite i popaprite svježe mljevenim ili u mužaru tucanim paprom. Na kraju razmutite vrhnje i zakuhajte te pospite nasjeckanim koprom.
Božica Brkan: Bakin sataraš
Sastojci: kilogram rajčice, kilogram paprike (zelene, crvene i žute), ulje, sol
Priprema: Pirjajte oguljenu rajčicu i očišćenu papriku da omekšaju te da se zgusnu. Po potrebi posolite. U nekim varijantama u satarašu ravnopravni dio čini luk - dakle u jednakim omjerima ili prema ukusu. U novije se vrijeme dodaju i drugi začini, primjerice češnjak, vlasac, papar, vegeta, čak i tipični sredozemni začini - majčina dušica i bosiljak.
Petra Jelenić: Palačinke s pekmezom od marelice
Sastojci: 500 ml mlijeka, jaje, malo ulja, prstohvat soli, 200 g brašna, domaći pekmez od marelica
Priprema: Umutite jaje sa solju pa postupno i naizmjence dodavajte brašno i mlijeko. Umiješajte i malo ulja kako se smjesa ne bi primala za tavu. Nadjenite domaćim pekmezom od marelica.
Ana Grgić: Pita od krumpira
Sastojci: 500 g brašna, malo soli, žlica ulja, voda prema potrebi; nadjev: kilogram krumpira, luk, sol i papar, jaje; preljev: 2 dl vode, 1/2 dl ulja, malo soli
Priprema: Zamijesite tijesto od brašna ulja, soli i vode toliko da bude mekano. Podijelite tijesto u kugle, pa prelijte s uljem i ostavite da odstoji 20 minuta. Razvaljajte što tanje. Krumpir i luk ogulite te naribajte na krupni ribež. Dodajte jaje i sol te papra po želji (malo više ako želite pikantniju pitu). Raspodijelite po listovima, zarolajte i pecite 20-ak minuta na 180°C, odnosno do zlatne boje. Izvadite pa prelijte prokuhanom vodom, uljem i soli. Vratite u pećnicu na još pet minuta da ispari tekućina.