Talijanski twist
Jednostavno/20 minuta/Za 4 osobe
Sastojci: 1,5 kg rajčica ili cherry rajčica, 500 g mozzarelle, 1 vrećice Vegete Natur Twist za rajčicu i mozzarellu, 4 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 4 žlice vinskog bijelog octa, 4 žlice hladne vode
Priprema:
Cherry rajčice očistite, operite i narežite na pola. Mini mozzarellu ocijedite. Sadržaj vrećice Vegeta Natur Twist za rajčicu i mozzarellu pomiješajte s maslinovim uljem, octom i vodom, pa pustite neka odstoji barem 10 minuta. Prelijte preko rajčica i mozzarelle, pa lagano promiješajte. Poslužite s crnim maslinama.
Savjet: Salatu možete pripremiti i s klasičnom mozzarellom koju narežite na ploške.
Mediteranske okruglice s tjesteninom
Srednje složeno/40 minuta/Za 4-6 osoba
Sastojci: 500 g mljevenog mesa (teletina i svinjetina), 2 žličice Vegeta bilje Mediterana mix, 1 žličica soli, 3 žlice SMS maslinovog ulja, 500 ml Passate Podravka, 150 ml suhog bijelog vina, 400 g Tjestenine (Penne) Podravka, 1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
Tjesteninu skuhajte u blago posoljenoj vodi, isperite i ocijedite. Mesu dodajte Vegetu bilje Mediterana mix, 1/2 žličice soli i dobro promiješajte. Od dobivene smjese napravite 20-ak manjih kuglica. U dobro zagrijanu veću tavicu stavite maslinovo ulje, pripremljene kuglice i pecite ih oko 5 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Dok se peku, kuglice ne morate okretati nego samo protresti tavu. Dodajte passatu, bijelo vino, 1/2 žličice soli pa kad zakuha kuhajte oko 6-7 minuta na laganoj vatri. Dodajte nasjeckani peršin, kuhanu tjesteninu, dobro promiješajte i poslužite.
Savjet: Ako vam je umak blago gorkast, dodajte malo šećera.
Savjet nutricioniste: Kristina Jurić, dipl.ing. nutricionizma
Veoma jednostavan i ukusan recept, a istovremeno savršen izbor za brzi ljetni doručak je Talijanski twist s rajčicom, omiljenim povrćem Talijana i mozzarellom, jednim od najpoznatijih talijanskih sireva.
Rajčica je u Europu stigla iz Perua u 15. stoljeću, a tek 1750. Talijani su otkrili božanstveni okus pomo d'oro, zlatne jabuke, ustanovili a se izvrsno uklapa u kulinarskoj tradiciju. Njeni plodovi spadaju u najjestivije povrće. Svježa ili konzervirana priprema se kao juha, umak, sastavni je dio salata, kombinira se s tjesteninom, rižom, povrćem, mesnim jelima ili ribom. Jedan je od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamina E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, bakrom kalcijem i željezom te elementima u tragovima, a željeza sadrži više nego pileće, riba i mlijeko.
Povećava i izlučivanje vode iz organizma, dobro djeluje na srce i krvotok, regulira probavu i snizuje krvni tlak. Bogata je pektinima i mnogim organskim kiselinama koje potiču tek, aktiviraju probavne procese i sprječavaju negativno djelovanje bakterija. Rajčica i proizvodi od rajčice važan su izvor karotenoida u svakodnevnoj prehrani, među kojima se posebnu ističu: alfa-karoten, beta-karoten, lutein, zeaksantin i likopen. Likopen ima najjače antioksidativno djelovanje, dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola.
Za ručak pripremite mediteranske okruglice s tjesteninom koja je svestrana i ukusna namirnica, jednostavna za pripremu, lako probavljiva, sadrži malu količinu masti, ima niski glikemijski indeks, a prema mediteranskoj prehrambenoj piramidi svakodnevno bi se trebala naći na tanjuru. Također, mediteranska prehrana se uvelike oslanja na samoniklo začinsko bilje. Vegeta bilje Mediterana mix je dodatak je koji jelima daje svojstven okus mediteranskih začina: origana, bosiljka, ružmarina, mažurana, timijana, lovora te soli i praktičan je dodatak svakom kućanstvu.