To je to što me zanima!

Pozdrav iz Dalmacije uz male tajne pripreme autohtone peke

Osim telećeg i janjećeg mesa u peku s miješanim mesom dodaje se i piletina, a ispod peke možete pripremati i pitu, soparnik te plodove mora poput hobotnice
Vidi originalni članak

Konoba “Roko” u Gornjim Brelima nalazi se uz samu cestu. Prostrani parking i pogled na ovu “staru damu diskretnog šarma” ne odaje na prvi pogled puno. Tek prolaskom kroz ulazna vrata otvara se prostor prave, stare, dalmatinske konobe. Izrađena u drvu i kamenu, predstavlja autohtoni prostor Dalmatinske zagore. 

Vlasnici Jolanda (51) i Roko Škrabić (58) skromni su, vrijedni i srdačni domaćini koji se i prema gostima i prema hrani odnose s poštovanjem. 

- Naslijedio sam ovu konobu, to mi je djedovina. Cijela moja obitelj uložila je puno truda da to danas izgleda ovako. Otvorili smo konobu 1988. godine, ali smo zbog rata stali s radom. Počeli smo ponovno 2001. Naša najveća reklama su sami gosti koji se vraćaju i preporučuju nas svojim prijateljima - kaže Roko. 

Njegova supruga Jolanda se prisjeća zanimljivih pojedinaca i grupa koje su tu svraćale. Spominje kulinarskog zaljubljenika Veljka Barbijerija, pjevača Dražena Zečića i druge. S ponosom pokazuje i zahvalnicu ministra vanjskih poslova Filipina koji je u zahvali hrvatskim domaćinima posebno pohvalio ovo simpatično mjesto zbog kojeg je dva sata kasnio na svoje druge obilaske.

Bitan adut u cijeloj ovoj priči je i ekološki pristup ponudi. Domaćini imaju posađeno svoje začinsko bilje. Dok sjedite u hladovini stabala, možete osjetiti miris metvice, lovora, matičnjaka, ružmarina, kadulje, selena, peršina i drugog bilja koje tu raste. 

Peka ili cripnja

Sastojci: meso (teleće ili janjeće), krumpir, povrće (rajčica, paprika, luk, češnjak, mrkva), začini (ružmarin, lovorov list, sol, papar, vegeta, crvena paprika, mješavina dalmatinskih začina), malo svinjske masti, ulje s usitnjenim češnjakom (odstajalo da poprimi miris), malo bijelog vina

Priprema: Najprije je potrebno naložiti vatru minimalno sat vremena prije pripreme kako bi podloga za pečenje peke bila dobro ugrijana.

U plitku metalnu posudu poslažite narezano povrće (osim krumpira) te dodajte ružmarin i lovorov list u manjoj količini kako ne bi prevladao miris. Dodajte svinjsku mast. U drugoj posudi izmiješajte meso i narezani krumpir sa začinima. Poslažite meso i krumpir preko povrća. Sve još pospite uljem i češnjakom. Stavite peći na ugrijanu podlogu koju se očisti od žeravice. Pokrijte pekom koju se prekrije užarenim ugljenim komadima da se peče pola sata, praktički se vakuumira. Nakon pola sata otvorite. Ako su namirnice pustile puno tekućine, potrebno ju je izliti, a dodati bijelo vino. Meso i krumpir se izmiješaju kako bi se bolje popekli. Ostaviti da se peče još pola sata. Poslužite uz vino, salatu prema želji i domaći kruh također pečen ispod peke. 

Odrezak “Roko”

Teleći ili svinjski odrezak istucite batom da omekša te napunite pršutom i mekim sirom. Posolite, popaprite, premažite uljem i sve stavite na žar. Pri posluživanju polijte s još malo maslinova ulja te poslužite uz pomfrit i domaći đuveđ. 

Salata “Gradina”

Na tanjur poslažite sitno narezani bijeli kupus, luk, rajčicu, krastavac, pršut, domaći meki sir i kukuruz. Sve pospite svježom metvicom. Začinite uljem, octom, solju i paprom. 

Tekst preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute koji uz 24 sata možete nabaviti svake subote po cijeni od 1,99kn.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Opaka Salpa 22.07.2013.

    to je to

  • 24ura 22.07.2013.

    nemam komentara,sve što ne probam to nije dobro...ha.ha.ha...ali vrijedilo bi probati...

  • aranea 22.07.2013.

    Srećom ne moram u restoran da bi probala pravi poljički soparnik :) dovoljno je otići kod suprugove familije da probam sve divote poljičkoga kraja :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare