Zaboravili smo na istinske blagodati prirode i čisto uzgojene hrane. Ako nemate prilike za vlastiti uzgoj, možete se okrenuti kupnji hrane domaćih uzgajivača, naglašava John Seymour, autor knjige 'The Self-Sufficient Life and How to Live It: The Complete Back-to-Basics Guide'.
Prednost vlastitog uzgoja je radost ubiranja plodova koje smo samostalno posadili i njegovali. To ne znači prihvaćanje nižeg životnog standarda, nego je to upravo težnja za boljom kvalitetom života, za hranom koja je svježe i organski uzgojena. Provodit ćete više vremena na svježem zraku, fizički raditi, pa ćete samim time biti zdraviji.
- Mnogi ljudi iz gradova vraćaju se zemlji. Ubrzan gradski život umara i često se, iako u velikom okruženju, ljudi osjećaju usamljeno - naglašava autor te dodaje da, ako nemate iskustva s uzgojem voća i povrća, krenete korak po korak.
Najvažnije je izabrati dobro mjesto za sadnju. Važno da ima što više sunca. Većina povrća treba najmanje šest sati izravnog sunčeva svjetla na dan. Korijeni biljaka lakše prodru kroz meko tlo.
Osigurajte dobru odvodnju kako se voda ne bi nakupljala na vrhu. Izbjegavajte mjesta podložna poplavama ili tamo gdje postoji mogućnost suše. Ne sadite tamo gdje bi plodovi mogli biti izloženi jakim vjetrovima. Isplanirajte koliko toga želite posaditi.
Najveća pogreška je saditi previše istodobno. Ne dopustite da hrana propadne. Idealna veličina vrta koja može hraniti četveročlanu obitelj u jedno ljeto je 5x3 metra. Možete posaditi voće i povrće u 11 redova, a svaki red neka bude dug oko tri metra.
Postavljajte ih u smjeru sjevera prema jugu ili obrnuto kako bi iskoristili što više sunca. Dobro rasporedite usjeve. Kukuruz treba puno prostora i lako može zasjeniti manje povrće. Koristite što kvalitetnije sjeme i zalijevajte ga samo koliko je potrebno.