To je to što me zanima!

Povijest kaputa: Dugo vremena su ih nosili samo muškarci

Kaputi i slična odjeća tek je 19. stoljeća ušla u žensku svakodnevicu. Naime, u to doba obično su nosile podstavljene jakne (telogreikas) i jakne bez rukava (dushegreis)
Vidi originalni članak

Povijesni zapisi otkrivaju da su kapute dugo vremena nosili samo muškarci, a situacija se polako mijenja tek u 19. stoljeću. Današnji modeli kakve nosimo zapravo su nalik onima koji su se nosili u španjolskim provincijama prije više od 200 godina, a smatrani su - seljačkima, odnosno odjevnim predmetom za niske staleže. Tamo su kapute zvali 'palletoque', što je zapravo kombinacija riječi pallium odnosno 'prostrani ogrtač' i toque 'pokrivalo za glavu'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tijekom sljedećih desetljeća godina, ovaj udoban i funkcionalan predmet postupno je privukao pozornost u drugim europskim zemljama - Francuskoj, Engleskoj, Rusiji. U svakoj od ovih zemalja kaput je imamo specifičan razvoj, ovisno o potrebama i načinu života. No, Englezi su bili ti koji su formi španjolskih seljaka dali raznolikost, aristokraciju i eleganciju.

OUTFIT DANA Casual kroj kožnjaka: Izvrsna jesenska jakna ležerne forme

Istovremeno su kaputi prisutni i na Istoku, no riječ je zapravo o ogrtačima, ukrašeni vezom, krznom i drugim raznim detaljima koji su činili razliku. Primjer je Kina, gdje su ljudi točno znali koji ogrtač što poručuje, ovisno o dizajnu i izgledu. Visoko društvo nosilo je vez s motivom rode, dok su vezeni motiv svrake nosili pripadnici niskog staleža.

Za razliku od Kine, u Rusiji su svoje kapute nazivali po ljudima koji su ih potpisali - pa su tako govorili Spencer, Carrick i Chesterfield. Naime, to su bili autori kaputa, odnosno nekadašnji dizajneri koji su osmislili praktične forme za outdoor aktivnosti, poput nepromočivog primjerka.

OUTFIT DANA Pletenina je ključ jesenske garderobe: Divan kardigan u bezbroj veselih nijansi

Kaputi i slična odjeća tek je 19. stoljeća ušla u žensku svakodnevicu. Naime, u to doba obično su nosile podstavljene jakne (telogreikas) i jakne bez rukava (dushegreis). No, jednostavniji lifestyle donosi i praktičnije krojeve i načine odijevanja, radi čega kaput postaje hit za sve. Ulaskom u svijet ženskog odijevanja, kaput dobiva razne siluete, neke inspirirane dinamikom tijela, stoga postaje strukirani, ali i s raznim detaljima poput krzna, mašne ili neke neobične šal-kragne.

Što se tiče tekstila, najbolji je onaj od vune ili njezine mješavine, jer može biti tanki i topli - odnosno, vuna ne grije, već je ona izolator te time pogodna za sve sezone. Danas se nose u svim bojama, ali uglavnom su tamni najpopularniji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare