To je to što me zanima!

Postoji način kako u tjestenini drastično smanjiti broj kalorija

100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Kada na to dodate umak, broj kalorija samo raste
Vidi originalni članak

Tjestenina, koliko god ukusna bila, je sama po sebi škrob koji nije osobito dobar za nas. Tako 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Ipak, znanstvenici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, piše The Telegraph.

Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.

- Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi - rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • volim sunce 24.10.2017.

    Meni 5 dag dosta (sirove),kad se skuha ionak udvostruči volumen,još ostane i mački.

  • Ines_ 22.10.2017.

    Kuhati tjesteninu, ohladiti je , pa opet grijati i jesti podgrijanu....sva sreća da nisam ljubitelj tjestenine, ovo je teško pratit.....a je li konzultiran stručnjak za podgrijanu hranu??

  • llltwisterlll 22.10.2017.

    Zaboravili su napisati samo jednu stvar. Podgrijavana tjestenina napuhuje. I tjestestenina se jede svježe kuhana, podgrijavane varijante nisu ni blizu ukusne kao svježe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare