To je to što me zanima!

Posjetite Festival tolerancije od 26. do 29. rujna u centru Zadra

Na tri lokacije u središtu grada Zadar će od 26. do 29. rujna biti domaćin 18. Festivala tolerancije na kojemu će biti prikazano gotovo 30 nagrađivanih dugometražnih i kratkometražnih filmova
Vidi originalni članak

Festival će se održavati u kompleksu II Palače, Providurovoj i Kneževoj, te u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Svi izabrani filmovi svojim temama promiču uvažavanje, humanost, razumijevanje drugih i drukčijih, prihvaćanje drugih kultura i vjerskih opredjeljenja - najavljuje selektorica filmskog programa Snježana Tribuson.

Ističe da su izabrani filmovi vrlo dojmljivi i emotivno nas angažiraju izazivajući empatiju za svoje junake i protagoniste.

- Ovogodišnji Festival tolerancije u svojoj će punoljetnosti, vjerujemo, zasjati u Zadru uz podršku i u suradnji s Kino Zonom te uz generalno pokroviteljstvo Grada Zadra i svesrdnu podršku Zadarske županije, UNHCR Hrvatske i drugih partnera - kaže direktorica festivala Nataša Popović.

Dok iza sebe ostavljamo 17 godina djelovanja u Zagrebu, dodaje, imamo 18 puta više hrabrosti gledati naprijed u ime humanosti, uzvišenosti, budućnosti i svega što nas spaja.

PROMO Poznat program i satnica za sva 4 dana 18. Festivala tolerancije

- Otvorit ćemo platformu gdje se talent i kreativnost oživljavaju, stvarajući prostor za dijalog i suradnju. U nadolazećim danima imat ćemo priliku razmijeniti mišljenja, stvarati nove veze i inspirirati se međusobnim radom i nastojanjima - napominje te ističe program predstavljanja gostujućih filmskih festivala, kao i programe edukacije i otvorenu platformu za rasprave za vruće društvene teme.

Uz premijerne filmove najavljene su edukacije za djecu i mlade, kao i Tolerance Talk rasprave nakon filmova s relevantnim stručnjacima. Na 18. izdanju vraća se Festival Market, platforma koja povezuje filmsku industriju i zajednicu, a kao novitet najavljena je nagrada publike za najbolji film festivala.

NJEMAČKI ŽONGLER I INFLUENCER 'Posjetio sam sve države Europe i Hrvatska je za mene u top pet. A ovo su mi najgore države...'

Svečano otvorenje Festivala održat će se u HNK Zadar, a otvorit će ga gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

- Ponosan sam što je Grad Zadar postao trajni domaćin Festivala tolerancije, koji već 18 godina promiče međukulturalni dijalog kroz filmove, izložbe i različite edukativne sadržaje te potiče razvoj lokalne zajednice kroz prizmu ljudskih prava - rekao je uoči otvorenja, kada će biti prikazan dugometražni norveški film "Ljubavi" (Loveable), koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma osvojio čak tri nagrade.

Festivalski programi su besplatni, a selektori filmskog programa i ove su godine Snježana Tribuson i Boško Picula uz umjetničku savjetnicu Dinu Pokrajac.

Organizatori izdvajaju filmove Memoari jednog puža (Memoir of a Snail), oscarovca Adama Elliota, animirani tragikomični film u kojemu su glasove, među ostalima, posudili Nick Cave, Eric Bana i Jackie Weaver.

ZEMLJA SREĆE Butan je zemlja sretnih ljudi, gdje je glavni politički cilj opće zadovoljstvo stanovništva

Među preporukama ističe se i film poznatoga redatelja Todda Haynesa Proljeće, jesen (May December), u kojemu glume dvije oskarovke, Natalie Portman i Julianne Moore, te višestruko nagrađivani Moja najdraža torta (My favorite cake).

Favorit među dokumentarcima je američko-kanadski film Šećerna trska (Sugarcane), koji je bio nominiran za nagradu Oscar.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare