To je to što me zanima!

Poriluk: slasno povrće koje su obožavali rimski carevi

Poriluk kuhan na pari dijetna je namirnica, a uz dodatak začina i umaka postaje prava delicija za čiju pripremu nećete izdvojiti mnogo vremena
Vidi originalni članak

U antici su ga jeli najbogatiji Grci i Rimljani, a u modernoj gastronomiji poriluk polako zauzima mjesto među najcjenjenijim namirnicama. Caru Neronu servirali su ga u golemim količinama jer je vjerovao da će mu tako glas biti milozvučniji, a poriluk je i velški nacionalni simbol. Zahvaljujući maloj kalorijskoj vrijednosti, preporučuju ga u dijetama, pripremljen na pari. A da bi bio što ukusniji prelijte ga maslinovim uljem, maslacem ili bijelim umacima na bazi vrhnja i sira. Dodate li prstohvat timijana, sjeckanog peršina, bosiljka ili kadulju te malo soka limuna ili limete, dobit ćete specijalitet mediteranske kuhinje.
Tradicionalno toplo jelo s porilukom je varivo, u kojem se kuha krumpir narezan na kockice, a ohlađen poriluk poslužuju uz salatne umake na bazi octa i majoneze. Ne volite li miris luka i češnjaka, kao podlogu za pirjanje možete rabiti na ploške narezani poriluk i usitnjeno narezano korjenasto povrće poput mrkve, celerova korijena ili stabljike.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare