Piletina na žaru uvijek je ukusan obrok, no neki zaziru od ovog jela jer se meso zna malo isušiti. Međutim, ne morate se zadovoljiti nekvalitetnom peradi. Umjesto toga, isprobajte ovih 20 savjeta i trikova kako bi vam piletina na roštilju ostala sočna.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ne bojte se grijača
Nemojte pogriješiti i držati roštilj na niskoj vatri jer se brinete zbog osušenog mesa. Umjesto toga, svakako držite meso na srednjoj do visokoj temperaturi. Ako nemate roštilj s točnim temperaturama, isprobajte pravilo 'tri sekunde'. Ako možete držati ruku oko deset centimetara iznad roštilja i odbrojavati pune tri sekunde, to je preniska temperatura. Ako možete staviti ruku preko samo na jednu sekundu, previsoka je.
Čist roštilj je sretan roštilj
Kada zagrijavate roštilj, njegovu rešetku svakako oribajte tvrdom žičanom četkom. Ovo bi trebalo biti bezbrižno u smislu čistoće, ali je posebno ključno kada ste zabrinuti hoćete li hranu savršeno ispeći. Ako roštilj nije čist, meso bi vam se moglo zalijepiti za njega, a cijeli bi obrok mogao nestati u dimu - i figurativno i doslovno. Nemate pri ruci žičanu četku? Smotajte komad aluminijske folije u kuglu, uhvatite je hvataljkama i upotrijebite je.
Podmazano
Sada kada je roštilj čist, ponovno ga zaprljajte dodavanjem malo ulja. Umotajte papirnati ručnik u kuglu, umočite ga u biljno ili maslinovo ulje i uhvatite ga hvataljkama. Zatim premažite preko rešetki. Ne samo da će to pomoći da se izbjegne lijepljenje, već će pomoći da dobijete tragove pečenja bez da meso zagori.
Počastite se
Povoljne cijene mogu biti primamljive, ali nemojte jeftino kupovati piletinu. Kvalitetnije meso će se bolje ispeći na roštilju, što ga čini vrijednim dodatnog novca. Ne treba neka vrsta vrhunske organske piletine, ali zbog okusa i vlažnosti, izbjegavajte jeftina prsa.
Zakon otapanja
Možda mislite da smrznuta piletina ima dodatnu vlagu u sebi, ali oduprite se želji da ispečete smrznuta ili polusmrznuta prsa na roštilju. Ako prethodno nije pravilno i potpuno odmrznuto, piletina se neće ravnomjerno ispeći i neki dijelovi bi se mogli osušiti dok drugi dijelovi ne dostignu odgovarajuću temperaturu.
Napunite ju
Jedan od načina da spriječite isušivanje debljih pilećih prsa je da ih napunite, što ne samo da dodaje dodatnu vlažnost unutrašnjosti, već dodaje i dodatni okus.
Veličina je bitna
Svejedno je volite li veće ili manje komade piletine, ali zbog kvalitete pečenja koristite samo komade iste veličine. Ako miješate i spajate, neki će se komadi ispeći puno brže od drugih i neprestano ćete provjeravati temperaturu ili pokušavati pogoditi kada je koji komad dovoljno zagrijan. Kad ste u nedoumici, koristite kuhinjsku vagu.
Cijelo pile
Ako ste posebno zabrinuti zbog sušenja mesa prsa, radije se odlučite za cijelo pečeno pile. Ne samo da oblik u biti štiti dno prsa od isušujuće topline roštilja, već možete dodati malo bilja i začina ispod kore.
'Leptir'
Sviđa vam se ideja pripreme cijelog pileta, ali brinete zbog neravnomjernog zagrijavanja - no postoji rješenje. Prvo pokušajte oblikovati piletinu tako što ćete zarezati jednu ili obje strane kralježnice, otvoriti cijelu stvar i okrenuti je ravno.
Odvojite vrijeme za salamuru
Namakanje piletine u salamuri može dodati oko 10 posto više vlage iznutra, dok također upija sol i začine u salamuri. Ako možete odvojiti vrijeme, pokušajte namakati svoju piletinu oko četiri do šest sati. Čak i ako možete odvojiti samo sat vremena, odvažite se i ipak ćete primijetiti razliku u okusu. Salamura može biti jednostavna poput vode i soli, ali obično se dodaje i malo slatkoće.
Sol
Ako nemate vremena za salamurenje, umjesto toga razmislite o soljenju, poznatom kao suho salamurenje. Nakon što osušite piletinu tapkanjem, obilno je posolite i stavite u hladnjak nepokrivenu najmanje 30 minuta.
Usudite se dodati malo južnjačkog štiha
Ako vam se salamura ne sviđa, upotrijebite mlaćenicu. Isti cilj, drugačiji okus. Poput salamure, također biste trebali marinirati piletinu u mlaćenici nekoliko sati.
Udvostručite zabavu
Još jedan trik koji koriste neki kuhari je poširanje piletine prije pečenja na roštilju. Razlog zbog kojeg održava meso vlažnim sličan je tehnikama salamure ili marinade, osim što ga u ovom slučaju zapravo zagrijavate dok ga marinirate. Nekima bi ta ideja mogla zvučati strano, ali nije tako rijetka u drugim kulturama.
Umaci
Umaci i glazure ne dodaju samo dodatnu aromu piletini, oni zapravo mogu pomoći u sprječavanju isušivanja mesa zadržavanjem okusa i vlage. Umak za roštilj uvijek je dobra opcija, ali slobodno ga pomiješajte s nečim drugim.
Nemojte prerano umakati
Čak i ako unaprijed upotrijebite marinadu ili glazuru, svejedno ćete htjeti 'očetkati' meso nakon što bude na roštilju. Ali nemojte odmah početi s glaziranjem inače ćete zapržiti šećer. Trebali biste pustiti piletinu da se peče na roštilju oko četiri minute, glazirati, okrenuti, premazati četkom i peći još četiri ili pet minuta. Obavezno sačuvajte malo dodatnog umaka jer savjetuju da svaku stranu ponovno premažete četkom kad piletina izađe s roštilja.
Pripremite paillard
U stvarnosti, to samo znači da biste pileća prsa trebali istući u tanki, pljosnati kotlet. Ujednačenom debljinom, odnosno tankošću, izbjeći ćete da se piletina nejednako ispeče, a ako bude ravna, osigurat ćete da se može ispeći do kraja, a da ne ostane predugo na roštilju. Imat ćete vlažnu, ravnomjerno pečenu piletinu koju čak nije potrebno salamuriti ili marinirati - što je korisno ako nemate vremena.
Narežite
Ako su vam cijelo pile ili veliki komadi previše za rukovanje ili konzumiranje, narežite piletinu na manje, tanje komade. Zatim ih navucite na ražnjiće i bacite izravno na roštilj. Svaki će štapić na vatri provesti najviše četiri do šest minuta, tako da su šanse da se osuše minimalne. Osim toga, uvijek ih možete marinirati unaprijed za dodatnu vlažnost.
Pritisnite
Slično kao što neki peku odreske i ponekad hamburgere, možete upotrijebiti teški predmet da zbijete svoju piletinu, dajući joj bolju teksturu i stvarajući one prekrasne tragove pečenja. Što je još važnije, također ubrzava pripremu i blokira izlazak vlage. Možete uložiti u pravu prešu za roštilj ili, alternativno, koristiti tavu od lijevanog željeza, ciglu prekrivenu folijom ili staro željezo.
Koristite svoje alate
Možete koristiti termometar kada pečete piletinu na roštilju. Pomoći će da meso ispečete dovoljno temeljito i ni trenutka više. Trebali biste umetnuti termometar u bočnu stranu piletine, a ne u vrh.
Ne zaboravite na odmor
Iako je primamljivo zariti u piletinu čim se skine s roštilja, meso ćete htjeti pustiti da se odmori prije nego što ga narežete. Ostavite prsa da se ohlade nekoliko minuta, što pomaže u zatvaranju sokova, donosi MSN.