Hranite li se na ispravan način, opskrbljujući tijelo samo probranim, “dobrim” namirnicama, starenje ne mora biti bauk, naglašava američki dermatolog Nicholas Perricone. Njegov plan prehrane zapravo je namijenjen očuvanju mladolika izgleda i dugovječnosti. Uvjeren da su brojne bolesti, bore i sumorna koža posljedica upalnih procesa u organizmu, Perricone je osmislio prehranu koja sprečava razvoj upala te pomaže borbi protiv starenja i bolesti. Antiupalna dijeta pomlađuje kožu, čineći ju zategnutijom i ljepšom, vraća zdravlje i vitalnost te normalizira tjelesnu težinu, tvrdi dr. Perricone. On je namirnice podijelio na uzročnike upala i antiupalnu hranu. Tako preporuča jedenje ribe (naročito divljega lososa), koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, nužnima za zdravlje imunološkoga sustava, dobro pamćenje, raspoloženje i lijepu kožu. Također je važno jesti mnoge vrste povrća i voća, ječam, grahorice, orašaste plodove, sjemenke i maslinovo ulje. Obroci se obogaćuju brojnim začinskim biljem, posebice bosiljkom i origanom. Šećer je, ističe autor dijete, najgori neprijatelj ljudskoga tijela - uništava organe, zglobove i kožu. Zato ga se svakako treba izbaciti iz prehrane. Perricone se, osim na šećer, obrušio i na kavu (ne i kofein). Kava, navodi, uzrokuje starenje, gubitak pamćenja, rak, bolesti srca i povisuje šećer u krvi, što vodi debljanju. Stoga ju se mora prekrižiti, a umjesto nje piti zeleni čaj.
DOPUŠTENA HRANA: divlji losos, pastrva, tuna, školjke, grah, leća, puretina, jaja, jogurt, brokula, avokado, zeleno lisnato povrće, šparoge, gljive, klice, paprike, rajčice, jabuke, kruške, trešnje, masline, cjelovita zrna ječma, orašasti plodovi, zeleni čaj, začini, ljute papričice
ZABRANJENA HRANA: šećer, alkohol, bijeli kruh, peciva, brašno, tjestenina, kava, prerađene žitne pahuljice, granola, patka, govedina, grožđe, mango, papaja, naranča, grožđice, lubenica, mrkva, kukuruz, grašak, krumpir, bundeva, pizza, riža, ukiseljeno povrće, tvrdi sirevi, gazirana pića, voćni sokovi
PRIMJER JELOVNIKA:
Doručak:
Zobene pahuljice s malomasnim mlijekom i cimetom.
Ručak:
Kuhani grah s celerom, peršinom i komadićem pilećih prsa, salata od rajčica.
Večera:
Integralno pecivo, losos (dvije šnite), rajčica, origano.
SAVJET:
Sandra Marić, dipl. nutricionist, Multipower, Atlantic Trade
Jedan od uzroka bolesti i bržega starenja može biti pomanjkanje vitamina i minerala (povrće), enzima (sirovo voće), antioksidanata (voće i povrće), laktobacilusa (jogurti). Omega-3 masne kiseline iz tune ili lososa snižavaju tlak, trigliceride i kolesterol, pročišćavaju krvožilni sustav, smanjuju nastanak upalnih procesa, tromboze itd., a značajne su i za ljepotu kože. Uz to, skuša i srdela sadrže antioksidanse - selen i koenzim Q-10, koji usporavaju procese starenja. Koenzima Q-10 ima posebno puno u plavoj ribi . Vrlo je važan umjeren unos masnoća, jer su u njima i topivi vitamini A, D, E i K, koji pomlađuju kožu. Vitamin C iz voća i povrća, osim što je jak antioksidans, učvršćuje kožu i djeluje izvrsno protiv bora. Povrće, voće i grahorice, niske energetske vrijednosti s dodatkom začina imaju snažno detoksikacijsko djelovanje, potiću izmjenu tvari i cirkulaciju te tako olakšavaju mršavljenje i sprečavaju starenje organizma.