To je to što me zanima!

Pogrešno jedemo čokoladu cijeli život? Ovako se puno više uživa

Većina ljudi pristupa čokoladi na 'pohlepan način' - u želji da dobijemo što veće zadovoljstvo brzinski je žvačemo i trpamo novu kocku ili red. Jennifer Earle britanska je stručnjakinja za čokoladu s drugim idejama
Vidi originalni članak

Čak i nakon tone pojedene čokolade, većina ljudi pogrešno pristupa toj vrhunskoj slastici, tvrdi Jennifer Earle, konditorski ekspert ili 'stručnjakinja za čokoladu'. Naime, ta Britanka i osnivačica Chocolate Ecstasy Tours otkrila je najbolji način kako jesti čokoladu uoči blagdana.

U degustaciji i odabiru najbolje čokolade, Earle savjetuje da 20 minuta prije ništa ne jedete, ne pijete te izbjegavate nošenje parfema i kreme za ruke jer vam to može 'zamutiti prosudbu', prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO: 10 zanimljivosti o čokoladi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Cuclajte ju kao bombon'

- Najvažnije je pri isprobavanju čokolade pristupiti joj polagano i promišljeno. Prije nego zagrizete, odlomite komadić i pomirišite je, jer tada se njene arome ispuštaju u zrak - ističe, objašnjavajući da više neće mirisati isto nakon što je kušate.

Nakon toga tek pristupite jelu, ali ne žvakanju, već je trik da sišete komadić po komadić, kako bi slina polako rastapala to slatko blago.

- Cuclajući je, trebali biste dobiti drugačiji okus na početku, na sredini i na kraju - dodala je.

POGAĐATE LI? Iznenadit ćete se: Znate li koji je hrvatski izvozni proizvod broj 1?

Kombinirajte je sa sirom i poslužite kao kanape

Ako organizirate večeru, postoji mnogo načina kako začiniti svoju porciju čokolade, kaže Jennifer.

- Pokušajte čokoladu poslužiti kao slani kanape ili kao dio pladnja sa sirom. Čokolada zapravo sjajno djeluje sa sirom - uključujući sireve na biljnoj bazi. Nemojte se bojati eksperimentirati - savjetuje.

Kaže kako su najbolji gastro spojevi s bosiljkom i rajčicama, pa čak i patlidžanom, a jednostavan način kombiniranja je da po njima naribate malo ukusne tamne čokolade.

SLASNO I ZDRAVO 6 čoko-poslastica bez pečenja

Manje je više

Ako ipak želite izbjeći prekomjerno jedenje čokolade, najbolji način je izbjegavati kupnju jeftinih i manje kvalitetnih čokolada te kupovati one s visokim udjelom kakaa.

- Uspijete li povremeno napraviti stanku (od barem nekoliko minuta) dok jedete vrhunsku čokoladu s visokim udjelom kakaa, zapravo je prilično teško pojesti previše - kaže Earle.

Fora je u tome što je kakao pun vitamina i minerala, pa on zapravo šalje signale vašem mozgu da vas obavijesti da vam je dosta prije nego što pojedete previše.

 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 09.11.2020.

    Ja čokoladu gutam ko vodu.

  • komentator__Luka 09.11.2020.

    koliko je već bilo članaka di nešto krivo radimo, pa neznam kako smo preživjeli sve to uz toliko "neznanja"

  • crna žena 09.11.2020.

    Još nisu izmislili čokoladu u kojoj bi ja uživala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare