U originalu, za pripremu soparnika potrebne su okrugle drvene ploče sinije, tijesto se valja uz pomoć "lazanjura", a sve zajedno peče se u "kominu". No i obična pećnica biti će sasvim dovoljna za naš domaći soparnik
SASTOJCI:
za tijesto: 500 g brašna,3 žlice maslinovog ulja • 1/2 žličice soli • 250 ml vode
za nadjev: svežanj peršina, kg blitve, vezica mladog luka, češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol
PRIPREMA:
Listove blitve dobro operati i izrezati tvrdi dio. Zatim ih narezati na trakice, preseliti u duboku zdjelu, dodati sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posoliti i preliti maslinovim uljem. Promiješati i staviti na stranu. U zdjelu prosijati brašno, dodati malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesiti tijesto. Na pobrašnjenu dasku prebaciti tijesto, podijeliti ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljati u oblik kruga. Lim za pečenje posipati brašnom i na njega pomoću valjka prebaciti jedno tijesto. Tijesto nadjeneti mješavinom povrća i preklopiti drugom polovicom. Rubove obiju tijesta spojiti i podvinuti prema unutra. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta. Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.
www.crochef.com