Paprikaš se često se priprema vrlo pikantno, s feferonima i ljutom mljevenom paprikom, ali mi smo se odlučili na nešto blažu verziju. Kao prilog najčešće se serviraju "nokleci", no isto tako popularni su i valjušci ili široki rezanci.
Sastojci kg piletine, 2 glavice luka, mrkva, 100 g korijena celera, 100 ml bijelog vina, 200 g pelati rajčice, lovorov list, 150 g svježe crvene paprike, žlica brašna,žličica slatke mljevene paprike, 5 češnjeva češnjaka, maslinovo ulje, obično ulje, kiselo vrhnje, sol i papar
Priprema :Na mješavini maslinovog i običnog ulja dodamo sitno sjeckani luk, češnjak, mrkvu, celer, začinimo solju i pirjamo dok ne omekša. Sve zajedno posipamo brašnom i kratko popržimo i podlijemo bijelim vinom. Zatim dodamo mljevenu crvenu papriku, promiješamo, dodamo pileće meso i još malo začinimo solju i paprom. Sastojke još podlijemo sa toliko vode da pokrije sastojke i sve zajedno nastavimo pirjati na laganoj vatri. Na pola pirjanja dodamo, na kockice narezanu svježu papriku i pelati rajčicu. Pileći paprikaš, poslužen na tanjurima, ukrasimo sa po jednom žlicom kiselog vrhnja, a uz njega kao prilog poslužujemo široke rezance, njoke, kuhani krumpir ili palentu.
www.crochef. com