Pileći paprikaš je pokraj gulaša najpoznatije jelo mađarske kuhinje. Često se priprema vrlo pikantno, sa feferonima i ljutom mljevenom paprikom, ali mi ovo je nešto blaža verzija. Kao prilog se serviraju "nokleci", no popularni su i valjušci ili široki rezanci.
Sastojci
1 kg piletine, 2 glavice luka, mrkva, 100 g korijena celera, 100 ml bijelog vina, 200 g pelati rajčice, lovorov list, 150 g svježe crvene paprike, 1 žlica brašna, 1 žličica slatke mljevene paprike, 5 češnjeva češnjaka, maslinovo ulje, obično ulje, kiselo vrhnje,
Priprema:
Na mješavini maslinovog i običnog ulja dodate sitno sjeckani luk, češnjak, mrkvu, celer, začinimo solju i pirjate dok ne omekša. Sve zajedno posipate brašnom i kratko popržite i podlijete bijelim vinom. Zatim dodate mljevenu crvenu papriku, promiješate, dodate piletinu i još malo začinimo solju i paprom. Sastojke podlijete sa toliko da pokrijete sastojke i nastavimo pirjati na laganoj vatri. Na pola pirjanja dodate na kockice narezanu svježu papriku i pelate. Posluženi paprikaš ukrasite sa žlicom vrhnja.
www.crochef.com