Sastojci:
450 g brašna, kocka kvasca, 2 dl mlijeka, 5 žumanjaka, 50 g maslaca, 2 žličice šećera, prstohvat soli
Za nadjev: 2 žumanjka, 2 žlice šećera u prahu, 100 g svježeg kravljeg sira, 1 žlica grožđica
Opis:
Jesu li buhtle autohtona domaća slastica ili su porijeklom iz Njemačke ili možda Čehoslovačke? Oko toga nikako da se slože gastro teoretičari, no je li to uopće važno? Bitno je da su slatke i slasne, samo pripazite koliko ćete ih pojesti, da se i vi ne bi pretvorili u buhtlicu!
Priprema:
Od mlakog mlijeka, šećera, dvije žlice brašna i izmrvljenog kvasca načinimo pjenicu i ostavimo na toplome 15-tak minuta da se diže. Kad se podigne, pjenicu izmiješamo sa preostalim brašnom, žutanjcima, mlijekom, otopljenim maslacem i malo soli. Smjesu dobro istučemo kuhačom. Izrađeno tijesto zatim prebacimo na pobrašnjenu dasku, razvaljamo na debljinu 1 cm i izrežemo na kvadrate 6x6 cm. U zdjelici pomiješamo žumanjke, šećer u prahu, svježi kravlji sir i sušene grožđice te dobivenom smjesom nadijevamo svaki kvadrat tijesta koliko je to potrebno. Vrhove kvadrata preklopimo prema sredini da zatvorimo nadjev i tako nadijevana tijesta slažemo jedno do drugog u namašćenu vatrostalnu posudu sa spojevima okrenutim na dno. Posložene buhtle premažemo tankim slojem ulja, pokrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da se dižu još oko 45 minuta te ih stavimo peči u zagrijanu pećnicu na 200°C oko pola sata.
www.crochef.com