Kolači ne moraju biti samo slatki. Ako lisnato tijesto nadjenete smjesom iz ovog recepta, dobit ćete "slani kolač". Režite ga u trokute i poslužite uz fino vino ili čašu jogurta. I jedno i drugo izvrsno će pasati uz ovo slasno jelo.
250 g lisnatog tijesta, 250 g kuhane šunke, 100 g pršuta, 4 jaja, mladi luk, žlica kosanog vlasca, 250 g svježeg kravljeg sira, 300 ml kiselog vrhnja
Priprema: Smrznuto lisnato tijesto otopimo na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme svježi kravlji sir ocijedimo i u zdjeli pomiješamo s jajima, sitno nasjeckanim lukom, soli i paprom te toliko vrhnja da nadjev ne bude prerijedak. Na pobrašnjenoj dasci lisnato tijesto razvaljamo na debljinu od nekoliko mm tako da je sa svake strane duže oko 4 cm, od ruba vatrostalne posude. Na tijesto prebacimo 1/3 nadjeva te ga prekrijemo kuhanom šunkom. Rasporedimo drugi sloj nadjeva, prekrijemo ga pršutom i trećim slojem nadjeva i sve zajedno posipamo naribanim sirom. Višak tijesta u krug savijemo po gornjem rubu torte i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko pola sata.
www.crochef.com